Plenković: ‘Deset sekundi potresa je deset godina obnove. Još uvijek ne držimo ‘epidemiju za rogove’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održao se sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Ta su sredstva namijenjena financiranju obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

“Nakon što je donesen horizontalan okvir, u ponedjeljak je zaključeno da su u ovu skupinu uključena razna ministarstva i Grad Zagreb koji su pripremili javne pozive koji će biti objavljeni ovoga tjedna kako bi se krenulo u realizaciju konzumiranja 683 milijuna eura koja su na raspolaganju. Isti proces će biti na raspolaganju i Krapinsko-zagorskoj županiji”, rekao je Plenković.

Dodao je kako se za Sisačko-moslavačku županiju radi nova procjena štete. Isto tako i za Karlovačku i Zagrebačku županiju.

“Financijska sredstva su došla prije četiri tjedna”, rekao je premijer.

“Mislim da ćemo imati toliko zahtjeva koji će napraviti overbooking sredstava jer ova sredstva neće biti dovoljna”, istaknuo je premijer.

‘Sve mora biti transparentno’

“Deset sekundi potres je najmanje 10 godina obnove, a ovo sve mora biti po pravilima i transparentno i dosad smo sve napravili po zakonu”, rekao je.

Podsjetio je na prošlotjedni sastanak s europskim kolegama te rekao kako su zaključili da su farmaceutske kuće trebale ispoštovati dogovore sa zemljama EU-a koje su naručile cjepivo protiv koronavirusa.

“Izgleda da se događa to da pojedine zemlje plaćaju cjepivo više nego što je to platila EU. Mi kao Hrvatska u ovom trenutku nismo išli prema nekim drugim cjepivima nego prema ovima za koje smo se opredijelili i zbog sigurnosti”, rekao je Plenković.

‘130 novozaraženih u ponedjeljak’

Dodao je kako će se osigurati doze i za drugu turu cjepiva te stoga neće doći do opasnosti da oni koji su dobili prvu dozu ne dobiju drugu dozu. Na upit bi li cjepiva bilo više da se nisu cijepili političari, odgovorio je da se cijepilo stotinjak političara te da to nije cjepivo za privilegirane.

Na upit o popuštanju mjera te ima li što drugačije poručiti do ministra zdravstva Vilija Beroša, rekao je da je “trenutno raspoloženje na razini EU-a takvo da vlada veliki oprez zbog novih sojeva virusa””.

“Neke zemlje uvode policijski sat. Kada razgovaram s kolegama, strane kolege kad bi došli k nama mislili bi da je ovdje jedan jako fleksibilni režim. Činjenica je da je dinamika cijepljenja još jedan razlog za oprez. No, u ponedjeljak je svega oko 130 novozaraženih ljudi, a smanjuje se broj hospitaliziranih, onih na respiratoru kao i preminulih. No, nisu to ne znam kako dobre vijesti da bismo rekli kako ‘držimo za rogove’ epidemiju. Cijela ova situacija traje već oko godinu dana i to nije lako.

Ministri su dobili nalog da naprave nekoliko scenarija kako bi se lagano popustile mjere te kako bismo tako ušli u proljeće. Razumijem nestrpljivost i znam da je to zahtjevno, ali vidjelo se da su mjere polučile efekt”, naglasio je Plenković.


Komentari