Pitali ste se gdje je Milijan Brkić? Nije iskoristio povlasticu ‘6 plus 6’, a zaposlio se kod bliskog prijatelja!

Photo: Marin Tironi/PIXSELL.

Odmorio je od politike iz koje se, po svemu sudeći, definitivno odlučio povući, tako nekako sažeti bi se mogli posljednji mjeseci života Mlijana Brkića. Donedavno je Vaso, kako ga njegovi suborci zovu, bio alfa i omega HDZ-a, drmao je hrvatskom politikom i svojom strankom, gradeći mrežu vlastitih pristaša, mrežu koja mu je priskrbila titulu čarobnjaka za kampanje.

Ta čarolija splasnula je onoga trenutka kada je napokon odlučio Plenkoviću reći sve što misli o njegovom rukovođenju strankom. Istini za volju, Plenković i Brkić nikada nisu niti uspijevali pronaći zajednički jezik, no sve do unutarstranačkih izbora u HDZ-u svoje su konflikte držali podalje od očiju javnosti. Brkić doista to i jest, vjeran stranački vojnik koji i dan, danas vjeruje kako je stranačke probleme trebalo riješavati za stranačkim stolom, pipše Iva Međugorac za Dnevno.hr.

Preživio je i on sam kako u HDZ-u, tako i u politici štošta, prozivali su ga za afere, lijepili mu kojekakve etikete, spočitavali mu ostanak u politici nakon Karamarkova odlaska sa čela stranke, no on je sve to postojano istrpio, a potom se kandidirao u Opciji za promjenu izravno prozivajući Plenkovića na odgovornost.

Te prozivke nisu urodile plodom, Brkić se nije uspio progurati u vrh stranke, a njegov konačni kraj potpisao je također Plenković koji ga nije stavio niti na stranačke liste za parlamentarne izbore. Svjestan da za njega u aktualnoj politici više nema mjesta Brkić se odlučio okušati na tržištu pa se shodno tome prema pisanju Nacionala zaposlio u tvrtki Powerplay Advisory d.o.o. u vlasnoštvu Višeslava Vukojevića.

Brkić i Vukojević dugogodišnji su prijatelji, što zapravo niti ne čudi, budući da i jedan i drugi korijene vuku iz Hercegovine. Vukojević junior široj hrvatskoj javnosti nije pretjerano poznat, ali zato javnost dobro pamti njegova oca, ustavnog suca Vicu Vukojevića. Valja reći kako je Vukojević mlađi ujedno i poslovni partner Zorana Gopca s kojim je Brkić također godinama u prijateljskim odnosima.

Tvrtka u kojoj se skrasio donedavni drugi čovjek HDZ-a osnovana je 2018.godine, te nudi savjetničke i konzultantske usluge, a do sada je imala samo jednog zaposlenog. Lani su zabilježili prihod od 1,32 milijuna kuna te značajnu bruto dobit u iznosu od 1,07 milijua kuna.

Zanimljivo, za razliku od brojnih drugih kolega, Brkić je odbio iskoristiti povlasticu ‘6 plus 6’ temeljem koje ima pravo primati punu plaću narednih šest mjeseci te pola plaže još šest mjeseci. Što se pak tiče dvojca Vukojević-Gobac valja podsjetiti da su oni povezivani s jednom od prvih Brkićevih afera Zlatni rat, no te poveznice nikada nisu potvrđene, a i afera je vrlo brzo pala u zaborav.

Osim toga, pisalo se da je Brkić čest gost Cro Puba, okupljališta raznih poslovnjaka, i ljudi iz svijeta sporta. U tom su zagrebačkom ugostiteljskom objektu često viđani Brkić, Sanader, Vukojević i Ivan Šuker, a u tom se istom objektu Karamarko 2011. godine opraštao od svojih suradnika prilikom odlaska iz MUP-a.

Zanimljivo, i tvrtku Sporticus, u čijem je posjedu navedeni kafić, stanoviti Davor Matijević, nesuđeni kralj Zlatnog rata osnovao je s Vukojevićem Juniorom, ali i s još jednom članicom ove obitelji -Mirom Vukojević, a oni su osim toga u više projekata bili poslovni partneri Zorana Gopca.

Višeslav Vukojević je s Gopcem i još petoricom suvlasnika bio povezivan s Dravom International, tvrtkom koja godišnje okrene 50-tak milijuna eura, a radi čijih djelatnosti ovu družinu neformalno zovu kraljevima otpada, a zajednički prijatelj ove družine svakako je i Pavao Vujnovac iz PPD-a.

Svojedobno je pak sam Glavaš pričao o tome da su ga Gobac i Vukojević posjećivali dok je bio u mostarskom zatvor ne bi li poboljšali odnose između HDZ-a i njegova HDSSB-a, a pisalo se i o tome da je Šeks osobno loobirao u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj da osigura kredit tvrtki Drava International, i to upravo zbog Vukojevićeva sina, međutim niti ti napisi nikada nisu potvrđeni, piše Dnevno.hr.

Jučer su i premijera Plenkovića novinari upitali je li se čuo ili vidio s Brkićem, na što je kazao kako se nisu vidjeli još od izbora, a na pitanje je li još uvijek član HDZ-a premijer nije htio precizno govoriti, no kazao je kako HDZ nikoga ne izbacuje iz stranke, osim ‘onih malo čudnih’, što god to značilo.


Komentari