Peović: HDZ manipulira statističkim podacima, u Hrvatskoj je BDP rastao najsporije u proteklih devet godina

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

U Saboru se danas raspravljalo o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. Oporba je iznijela da je vidljiv izostanak reformi te da nema promjene smjera. Upozorili su da građani žive sve lošije jer cijene rastu, životni standard se smanjuje, a za to se ne nude rješenja.

Emil Daus (Klub IDS-a) ustvrdio je da je prijedlog proračuna za iduću godinu identičan ovogodišnjem, a razliku vidi jedino u tome što se jedne godine proračunske rupe krpaju zaduženjima, a druge novcem iz europskih fondova, bez strateškog promišljanja, samo kako bi se ostvarili kratkoročni ciljevi.

Najavio je podnošenje 57 amandmana na predloženi proračun, sve u interesu hrvatskih građana, piše Index.hr

Katarina Peović (klub HSU-Radnička fronta) tvrdi da HDZ manipulira statističkim podacima te da imamo veliki rast BDP-a, napomenuvši da ga ima, primjerice, ne naročito bogat Kongo.

Spomenula je i kako je u odnosu na zemlje u okruženju BDP u Hrvatskoj rastao najsporije u proteklih devet godina.

“Sada imamo najveći rast, jer smo bili u depresiji i imali najveći pad. U fazi smo hvatanja koraka, jer susjedne zemlje rastu brže” rekla je Peović.

Rast izvoza smatra rezultatom rasta turizma i mišljenja je da Hrvatska postaje monokulturna zemlja jer sve više ovisimo o prihodima od turizma, a, s druge strane, gasi se industrijska proizvodnja s visokom dodanom vrijednošću.

U svom je izlaganju naglasila da prijedlog proračuna reflektira iskorak prema padu izdvajanja za zdravstvo te da nisu predviđena sredstva za Brodarski institut.

Problemi zdravstva

Zvane Brumnić (nezavisni) smatra da bi resorni ministar, zbog smanjenja proračuna Ministarstva zdravstva, trebao podnijeti ostavku. Osim toga izrazio je sumnju da su u postojećim uvjetima moguće i ostvarive tolike uštede kako bi se ono anuliralo.

Ivana Kekin iz Možemo upozorila je na smanjenje proračuna za zdravstvo za koje je u idućoj godini predviđeno 6,4 milijarde kuna. Smatra kako se radi o neumjerenom i neutemeljenom optimizmu kada se zna da pandemija neće samo tako nestati, da nisu obavljeni i odgođeni brojni preventivni pregledi i liječenja kroničnih bolesti, a dugovi bolnica stalno rastu. Skrenula je pozornost na smanjenje sredstava Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja te da za osnivanje hitne helikopterske medicinske službe nisu ni predviđena.

Potpora novom proračunu

Vladimir Bilek (klub nacionalnih manjina) najavio je potporu prijedlogu proračuna istaknuvši da je potrebno bolje iskoristiti sredstva EU fondova za izgradnju prometne infrastrukture, bolnica, dječjih vrtića. Pozdravio je povećanje sredstava namijenjenih za isplatu mirovina i izmjene zakona o roditeljskim potporama i rodiljnim naknadama, budući da smo suočeni s porastom cijena i padom kupovne moći.

Dario Hrebak (klub HSLS-reformisti) ocijenio je da je proračun realan s obzirom na okolnosti nastale uslijed pandemije koronavirusa. Dodao je da su velika očekivanja od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Potrebno je sanirati i reformirati zdravstvo i porezno rasteretiti poduzetništvo, poručio je Hrebak.


Komentari