Penava o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru: ‘ Na Trgu bana Jelačića bude i do 1000 ljudi, Kolone će biti’

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Nakon sastanka Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj u Ministarstvu hrvatskih branitelja, gradonačelnik Ivan Penava govorio je o tome na koji način će se ove godine 18. studenog, obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. O Koloni sjećanja koja se tradicionalno održava, najviše se raspravljalo, a Penava je povodom toga jasno rekao da će Kolone biti.

“Kao gradonačelnik Vukovara koji stoji iza te Kolone, imao bih snažne argumente da se usprotivim tome da Kolone sjećanja ne bude u situaciji kada je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 1000 ili 500 ljudi”, objasnio je.

S obzirom da je sastanak održan s ciljem određivanja potrebnih epidemioloških mjera, Penava pozvao na poštivanje donesenih mjera.

“Svi koji nemaju prijeku potrebu doći zbog svojih dubokih emotivnih razloga, neka poštuju aktualni trenutak kako se u Vukovaru ne bi našla prevelika masa ljudi, što je potencijalno eksplozivna situacija s aspekta širenja virusa i mogućih posljedica”, izjavio je gradonačelnik Vukovara i pozvao da povodom toga odaberu za dolazak druge dane, prije ili poslije 18. studenog.

“Želimo omogućiti dolazak u Vukovar onim ljudima kojima to puno znači i kojima je taj dan svetinja. Treba voditi računa da nam ne trebaju eksplozivne situacije druge vrste”, nadovezao se.


Utvrđene su i kritične točke na koje će se obratiti posebna pozornost, a tu su bolnica i memorijalno groblje gdje je preporuka da budu grupe od 25 ljudi.

“Ove godine to će biti jako razvučena kolona, u kontroliranim uvjetima, uz osigurane zaštitne maske, mjerenje temperature, dezinfekcijska sredstva i covid-redare koji će paziti da se svi pridržavaju razmaka i mjera” istaknuo je Penava.

Na navedeno se nadovezao ministar branitelja, Tomo Medved.

“U Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji moći će sudjelovati maksimalno 500 ljudi, a svi će sudionici prilagođenog programa Dana sjećanja morati nositi maske i poštivati fizički razmak”, rekao je Medved.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak također je naglasio kako se pri organizaciji Kolone sjećanja vodilo računa da većina događaja održava na otvorenom.

Komentari

loading...