PAO PRVI HRVAT POVEZAN S ISIS-om? U slobodno vrijeme sa zloglasnom bandom reketario je po Beču (FOTO)

NET.HR

Kako su postojale indicije da je banda povezana i sa ISIS-om u istragu se priključila i tajna služba.

Austrijska policija razbila je kriminalnu skupinu koja se sastojala od skupine Hrvata, Čečena i Srba, predvođenu austrijskim građaninom Edinom D., podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. Banda je reketarila ugostitelje i vlasnike raznih dućana, no, kako su postojale indicije da je banda povezana i sa ISIS-om u istragu se priključila i tajna služba. Među uhićenim pripadnicima bande našao se i 23-godišnji Hrvat, Marko Z. za kojeg se sumnja kako je možda povezan i ISIS-om, prenosi Jutarnji.

Naime, Marko je često odlazio u jednu bečku džamiju i komunicirao s više osoba koje se nalaze na Interpolovim tjeralicama. Prilikom pretresa njegova stana pronađene su islamističke zastave, a austrijske službe tvrde kako je Marko prijavio nestanak svoje sestre i kao razlog nestanka naveo je kako sumnja da se pridružila Islamskoj državi u ratu u Siriji.

marko-i-ekipa
Austrijski savezni kriminalistički ured

Banda poznata po brutalnom reketarenju

Marko je bio član Struje, izuzetno brutalne bande čiji su pripadnici izvršavali prljave poslove poput, premlaćivanja, paljenja vozila, demoliranja lokala i zastrašivanja ljudi. Nedjela su činili po dvama bečkim okruzima. Vlasnicima lokala ponudili bi uslugu angažiranja redara uz novčanu naknadu, a ako bi im se ovi suprotstavili, pripadnici bande bi ih brutalno pretkuli. Tako su obično upadali u lokale i izazivali nerede i razbijali inventar.

U slučaju da im takav način pribavljanja novca ne bi pošao za rukom, članovi bande palili bi automobile žrtava. Jednog su bečkog ugostitelja čak prisilili da zaposli jednu od članica bande Maju S. kao šankericu kako bi mogla imati kompletan uvid u rad lokala. Sav novac uprihođen od reketarenja trošili su na luksuzan život, skupe automobile, satove i odjeću.


Komentari