PAMETNA OSOBNA I NIJE BAŠ NAJPAMETNIJA: Ovo je pravi razlog zašto nova osobna iskaznica ne funkcionira

Slavko Midzor/PIXSELL

Nepunu godinu od uvođenja novih osobnih iskaznica s čipom jedna od najbitnijih funkcija na njoj ne radi, a građani ni ne znaju da ona postoji, dok za državu očito uopće ne vrijedi.
Marko Emer i Alen David Jeđud napravili su eksperiment kojim su dokazali kako pametna osobna iskaznica uvedena lani baš i nije tako pametna kako se čini. Njome su pokušali realzirati posao prodaje motora, ali nisu uspjeli iako bi to prema zakonu trebalo biti moguće, piše RTL.  Sklopili su ugovor o prodaji i ovjerili ga potpisima s pomoću čitača kartica, koji inače stoji 30 kuna. U tom slučaju zakonski im javni bilježnik nije im bio potreban, stoga su uzeli ugovor i odnijeli ga na MUP kako bi ga u konačnici i proveli. No, tamo je sve zapelo.

“Referentica na šalteru mi je rekla da taj ugovor nije pravovaljan i da bez obzira što je potpisan s naprednim elektroničkim potpisima s obje strane i dalje mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, a u slučaju da se radi o nekom većem vozilu onda se radi ovjera na poreznoj upravi. Rekla je da oni to tako zahtijevaju i da ovo nije pravovaljani ugovor”, opisao je Alen David Jeđud koji je inače u MUP donio ugovor valjan prema Zakonu o elektroničkom potpisu i Zakonom o elektroničkoj ispravi.

Funkcija čipa ne radi

Tako nepunu godinu od uvođenja novih osobnih iskaznica s čipom jedna od najbitnijih funkcija na njoj ne radi, a građani ni ne znaju da ona postoji, dok za državu očito uopće ne vrijedi.

Nova osobna iskaznica na sebi sadržava napredni elektronički potpis koji zamjenjuje vlastoručni. Za njegovo korištenje potrebna je aplikacija i čitač kartica koji dođe 30 kuna. Međutim, tu opciju ne koristi nitko uključujući i državu koja je i dalje vjerna papiru.

A upravo je nova pametna osobna bila najavljivana kao nešto što će skraiti šetanje građana od šaltera do šaltera. Uz to, korištenjem elektroničkog potpisa ne morate odlaziti do javnih bilježnika i trošiti novac dokazujući da ste vi doista vi.

“Ta treća strana koja garantira identitet potpisnika zapravo je izdavatelj certifikata. To je u ovom našem slučaju Agencija za komercijalnu djelatnost koja je ugradila elektronički potpis u naše osobne iskaznice”, kaže Marko.

Gdje je nastao problem?

Razlog je zapravo neusklađenost triju ministarstava, to jest, neusklađenost uprave, unutarnjih poslova i gospodarstva. U Ministarstvu uprave kažu kako sustav ne funkcionira zato što baze još nisu objedinjene pa tako MUP radi samo na tome da izdaje nove pametne iskaznice, dok je potpis pod ingerencijom ministarstva gospodarstva. Kada će sustav proraditi, još se ne zna. Dok se problem ne riješi građani s novim osobnim iskaznicama mogu pristupiti samo sustavu e-građani.


Komentari