Pacijentu u bolnici dali krv pogrešne krvne grupe: ‘Došlo je do nenamjerne pogreške’, poznato u kakvom je stanju

Photo: Pixabay, Ilustracija

Nevjerojatan slučaj dogodio se na ortopediji čakovečke bolnice. Naime, za vrijeme operacije jedan je pacijent dobio krv pogrešne krvne grupe, što je potvrdio i ravnatelj bolnice dr. Igor Šegović.

Umirujuća vijest je da do ozbiljnih posljedica nije došlo te je pacijent imao samo povišenu temperaturu.

“To je istina. No, pacijent nema nikakve posljedice i dobro se osjeća. Sve se dogodilo u subotu navečer. Gospodin je kao posljedicu imao samo nešto povišenu tremperaturu i ništa drugo. Ja sam odmah obaviješten o događaju, došao sam na odjel i ispričao mu se na svemu što se dogodilo.  On se i sam složio da od toga ne treba stvarati problem i neće da mu se ime pojavljuje u javnim medijima”, izjavio je dr. Šegović za portal Medjimurski i naglasio da je o svemu obavješteno Ministarstvo zdravstva.

O cijelom slučaju očitovala se i bolnica, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U subotu navečer na Odjelu ortopedije Županijske bolnice Čakovec došlo je do nenamjerne pogreške u transfuziji krvi. Doza koncentrata eritrocita, rezervirana za jednog pacijenta transfuzijom je dana drugom pacijentu, kojemu ona nije bila namijenjena.

Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu te se, radi nadzora vitalnih funkcija i liječenja posttransfuzijske reakcije, premješta u Jedinicu intenzivnog liječenja. Srećom, dodatnih komplikacija nije bilo i pacijent je stabilan. Županijska bolnica Čakovec odmah je po događaju isti prijavila Ministarstvu zdravstva.

Istovremeno je ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović, od svih djelatnika uključenih u proces liječenja pacijenta, zatražio očitovanje i u bolnici će se u četvrtak provesti Izvanredni unutarnji nadzor”, priopćili su.


Komentari