Pacijentice u Petrovoj ostale bez tople vode: Nisu im dali da se tuširaju na drugim odjelima?

Petrova_bolnica_Zagreb
commons.wikimedia.org

U Klinici za ženske bolesti i porode stanje je daleko od bajnog.

Pacijentice u Petrovoj, mnoge od njih rodilje i nove majke, ovog ljeta nisu imale klime u sobama, a taj problem digao je javnost na noge. Sada se stanje napokon smirilo, ali stiže novi hladan tuš, doslovno. Pacijentice su sada ostale bez tople vode, odnosno nisu imale normalne uvjete za osnovnu higijenu.

Pet dana trajala je njhova muka, a navodno im bolničko osoblje nije dalo ni da se tuširaju na drugim odjelima gdje je tople vode bilo. Iz udruge pacijenata smatraju da je tako nešto nedopustivo.

“Mora im biti omogućena topla voda, radi higdije i da se bolje osjećaju. Ne smijemo se dovesti u situaciju da nemaju osnovne uvjete da obave osnovnu higijenu”, kazala je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Iz bolnice su objasnili kako je do problema došlo:

“U petak i subotu su izvođeni radovi zbog saniranja puknutog dijela glavnog cjevovoda, a radovi su završeni u tom vremenu. Danas je počelo punjenje sustava toplom vodom te će sustav opskrbe toplom vodom u tom dijelu klinike opet normalno raditi”.

Ipak, u udruzi Roda ne prihvaćaju nikakva opravdanja.

“Svaka bolnica mora imati učinkovit i provjeren sustav back upa u slučaju bilo kakve neočekivane situacije. Standardi moraju zadovoljavati suvremene europske potrebe koje zadovoljavaju sigurnost za trudnice, roditelje, djecu, osoble ali i posjetitelje”, kaže Daniela Drandić iz Udruge Rode.

U najvećoj hrvatskoj rađaoni uvjeti su sve gori, a o tome svjedoče i fotografije stare nekoliko mjeseci, nažalost, situacija nije puno bolja ni u ostalim rodilištima, piše RTL.

“Imamo svakodnevno primjere gdje se pacijenti žale na uvjete, da nema vode, da nema klime i to su uvjeti koji otežavju liječenje”, dodala je Jasna Karačić.

Komentari