OVOLIKI BROJ POVUČENIH PROIZVODA NIJE UOBIČAJEN! Iz Ministarstva objasnili o čemu se ove sezone radi te u kolikoj smo opasnosti

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

U posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćeg povlačenja proizvoda, a kako su sada i objasnili iz Ministarstva poljoprivrede, razlog leži u tome da su u proizvodnju tih jogurta, sladoleda i drugih proizvoda korišten neuskladni aditiv u kojem je otkrivena prisutnost etilen oksida.

Dodaju pak kako su tijekom lipnja i srpnja u EU održani sastanci gdje je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid, što inače nije uobičajeni postupak pa je i broj povlačenja nešto veći.

Naime, navedeni aditiv zabranjen je u EU pa iako se radi o iznimno malim količinama istoga u proizvodu, on se morao povući. Govore dalje kako kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača, ističu, dodavši kako EU ima najstroža pravila na svijetu po ovom pitanju.

Zaključuju i kako velik broj povlačenja proizvoda jednako tako pokazuje kako sustav upozoravanja i kontrole kvalitete hrane funkcionira.


Komentari