Ovogodišnja lista najpoželjnijih fakulteta

FOTO: Wikimedia

Podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Objavljena je lista najpoželjnijih fakulteta za akademsku godinu 2017./2018., doznaje Moj Faks.

U popis najpoželjnijih fakuteta nisu uvršteni studijski programi s kvotom manjom 10, kao što je to bio slučaj i prošle godine. Željka Plužarić iz AZVO-a kazala je da su ovo podaci za 26. svibnja 2017. i da će se lista najpopularnijih studijskih programa mijenjati do objave konačnih rang-listi.

Informacije o aktualnoj ovogodišnjoj listi formiraju se prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU). Situacija je drugačije nego prošle godine.

Naime, na prvom mjestu najpoželjnijih fakulteta nalazi se Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa studijem Logopedija. Ovaj fakultet prošle se godine našao na petom mjestu.  Najpoželjniji studijski programi određeni su po omjeru kvote i prvog izbora pa tako trenutno na jedno upisno mjesto na studiju Logopedije konkurira preko 10 osoba (omjer 10,8). Čak 544 potencijalna studenta označila su ovaj fakultet kao prvi odabir.

Na drugom je mjestu Zdravstveno veleučilište u Zagrebu sa stručnim studijem Fizioterapije na kojem 7 osoba konkurira za jedno mjesto.

Treće mjesto zauzela je Visoka policijska škola sa stručnim studijem Kriminalistika, dok se na četvrtom mjestu nalazi Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku sa studijem Sestrinstva.

Posljednje, peto mjesto, pripalo je Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci sa stručnim studijem Fizioterapije na kojemu 6 osoba konkurira za jedno mjesto.


Komentari