OVO SU NOVE MJERE KOJE VRIJEDE OD PONOĆI! Stožer je popustio, Božinović apelira da se utakmice ne gledaju na trgovima

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Bliži se turistička sezona i broj oboljelih je u padu pa je Nacionalni stožer civilne zaštite ublažio mjere za suzbijanje koronavirusa, koje na snagu stupaju od ponoći.

Javna događanja, okupljanja i manifestacije po novome moći će trajati do ponoći.

Radno vrijeme produžit će se ugostiteljskim objektima, pekarnicama, casinima i automat klubovima do ponoći. No, kafići i dalje imaju zabranu posluživanja gostiju u unutrašnjem djelu lokala, dok je objektima koji poslužuju hranu to omogućeno.

Moći će se i trenirati u školskim dvoranama, a i konferencije i kongresi moći će se održavati uz pridržavanje mjera, najavio je na jučerašnjoj press konferenciji šef Stožera Davor Božinović.

Izmijenjeni su i neki tehnički detalji prilikom prelaska granice, tako da je sada ulazak u Hrvatsku osobama iz EU moguć čim su cijepljeni s drugom dozom, odnosno nije potrebno da prođe 14 dana od dobivanja druge doze.

Ostatak odredbi koje su bile na snazi dosad Stožer je produžio. Mjere vrijede od danas do 30. lipnja.

Trgovi potencijalno žarište?

No, Božinović traži da se ne organizira gledanje utakmica Eura na gradskim trgovima. Stožer smatra da još nije vrijeme za opuštanje pa je ministar pozvao organizatore programa na gradskim trgovima vezano uz početak Europskog nogometnog prvenstva da to otkažu.

“Javna događanja i okupljanja i dalje su ograničena na maksimalno 100 osoba, što je bitno istaknuti, pogotovo kad je pred nama Europsko prvenstvo u nogometu i turistička sezona. Preporuka je svim jedinicama lokalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica”, istaknuo je Božinović.

Poručio je da iz Hrvatske ne bi trebale ići slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. Utakmice će se moći gledati na terasama kafića koje će nadzirati redari civilne zaštite.

“Želimo poslati poruku državljanima EU da je Hrvatska spremna na sigurnu turističku sezonu”, istaknuo je.

Komentari