STIGLO NAM JE PRAVO PROLJEĆE: Zoran Vakula najavio iznadprosječno visoke temperture

Davor Puklavec/PIXSELL

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu.

U unutrašnjosti ujutro moguća magla, a poslijepodne u sjevernim predjelima mjestimice umjerena naoblaka. Vjetar slab, u Slavoniji i na Jadranu umjeren sjeverozapadni. Najviša temperatura većinom od 13 do 18 °C, piše DHMZ.

Slično vrijeme nas očekuje i sutra, kada će također biti pretežno sunčano.

U unutrašnjosti ujutro moguća je kratkotrajna magla, a potkraj dana na Jadranu postupan porast naoblake. Puhat će slab vjetar, poslijepodne umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 3, na Jadranu 4 do 9, a najviša dnevna od 14 do 19 °C.

Dugoročne prognoze, koliko god nezahvalne bile, najavljuji kako će temperature sve do kolovoza biti  više od prosječnih, čak i u odnosu na toplije klimatološko razdoblje, od 1981. do 2010. godine, pri čemu će vrlo vjerojatno u većini Hrvatske najviše odstupati od prosjeka srednja mjesečna temperatura zraka za razdoblje lipanj-kolovoz.

Upravo zbog toga, za očekivati je upozorenja na toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje, čak i prije ljeta. Nove rekorde odviše je rano prognozirati, ali njihova pojava ne bi smjela biti iznenađenje, piše Zoran Vakula za HRT.

Prognoza količine oborine manje je pouzdana od prognoza srednje temperature zraka, ali pomalo iznenađuje jedinstvenog različitih modela atmosfere u povećanu vjerojatnost za manjak kiše u odnosu na prosjek u sljedećem razdoblju, posebice u srpnju i kolovozu, u većini Hrvatske. Naravno, to nužno ne znači da će biti suho kao u već spominjanome prošlogodišnjemu prosincu, no ne smije se zaboraviti ni na učestala pljuskovita obilježja oborine tijekom toplog dijela godine.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Svako od proteklih nekoliko desetljeća bilo je znatno toplije od onog prethodnog. Razdoblje od 2011. do 2015. bilo je najtoplije zabilježeno a godina 2015. – uz dodatni utjecaj snažnog El Niña – bila je najtoplija od kada su, krajem 19. stoljeća, započela službena mjerenja, piše DHMZ.[/box]

>>> JOŠ MALO UŽIVAJTE U PROLJEĆU I VISOKIM TEMPERATURAMA: Uskoro stiže velika promjena vremena


Komentari