Ovo pitanje mučilo je maturante dijelom Hrvatske: Znate li vi koji je ispravan odgovor?

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Ovogodišnji maturanti pronašli su se u nezavidnoj situaciji nakon dugotrajnog štrajka, a kasnije i epidemije koronavirusa.

Kako bi im barem malo olakšali polaganje državne mature, iz resornog ministarstva su odlučili kako se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole neće nalaziti u ispitima mature.

Pitanje koje je jučer izazvalo buru negodovanja bilo je ono vezano za ludizam odnosno umjetničko-književni pravac koji se obrađuje tek u četvrtom razredu srednje škole. Mnogi maturanti smatraju kako se pitanje nije smjelo pojaviti na ispiti i zahtjevaju od ministarstva da dotično i poništi.

Koja od sljedećih pjesama pripada ludističkomu pjesništvu?

A) Ubili su ga ciglama- Ivan Slamnig


B) Majstore, ugasi svijeću- Slavko Mihalić

C) Moj križ svejedno gori- Josip Pupačić

D) Tvrđava koja se ne predaje- Jure Kaštelan

“U 33. zadatku iz dijela ispita iz Hrvatskog jezika Književnost i jezik na višoj razini, ispituje se ishod razumjeti književnoteorijska obilježja književnih tekstova, a jezični ludizam je jedan od književnoteorijskih pojmova s kojim se učenici upoznaju tijekom cijeloga srednjoškolskoga obrazovanja. Zadatak neće biti poništen, a jedan bod dodijelit će se svima koji su točno riješili zadatak, kazali su iz NCVVO-a i tako maturantima uništili nadu u poništenje pitanja.

 

Komentari

loading...