OVO NIJE USPJELO JOŠ NIKOME! KB Dubrava oborila rekord, u osam tjedana izveli osam transplantacija srca

Ilustracija: Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Osam pacijenata u osam tjedana novi je rekord koji ispisuju hrvatski liječnici, a dolazi iz KB-a Dubrava koja je zasjela na svjetski vrh bolnica  s najviše presađenih srca.

“Zadnji kojeg smo transplantirali bio je najteži slučaj, pacijent je bio najbolesniji. Dva mjeseca je ležao u zadarskoj bolnici, a kod nas je bio na vazoaktivnim lijekovima koji su mu održavali tlak, cirkulaciju, disanje. Stanje je već bilo tako loše da smo imali u planu staviti ga na oblik mehaničke pomoći, narodski kazano umjetno srce”, rekao je izv. prof. prim. dr. sc. Igor Rudež, dr. med., pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju i voditelj transplantacijskog programa KB-a Dubrava za Jutarnji.

Dodaje kako je srce stiglo u zadnji trenutak, ali kako je transplantacija prošla odlično i pacijent se izvrsno oporavlja.

“Probudili su me i rekli da je stiže srce za mene. Spremili su me za operaciju. Sljedeće se sjećam da sam promislio, probudio sam se, tu sam, živ sam”, prisjetio se 48-godišnjak koji je time dobio novu priliku za život.

A novih rođendana na četvrtom katu KB-a Dubrava bilo je osam, a za šest od njih zaslužan je prof. Rudež.

Naime, u KB Dubrava transplantiraju se srca od 1995. godine, i od tada ih je transplantirano 290. Prof. Rudež pojašnjava kako ih je godišnje oko 15 do 20, tako da je ovih osam zbilja rekord.

Trenutačno na zajedničkoj listi KB-a Dubrava i KBC-a Sestre milosrdnice ima oko 20 pacijenata i toliko na listi KBC-a Zagreb. Dakle, u ovom trenu između 40 i 50 ljudi čeka srce.

Osam bolesnika koji su dobili novo srce, donore su dobili iz Hrvatske i inozemstva, tri su donora bila iz Njemačke, jedan iz Rumunjske i tri iz Hrvatske.

Čeka se poziv

Koordinatorica i glavna sestra Zavoda Milka Grubišić pojasnila je kako izgleda procedura. Kad joj dolazi poziv iz Eurotransplanta, ona se mora javiti u svako doba dana. Nakon toga zove dežurnog kirurga, a na raspolaganju imaju pola sata kako bi utvrdili odgovara li srce nekom pacijenata. Ako pronađu nekoga, kreće se u proces, i kako pojašnjava: “dok srce ne prokuca u našem pacijentu, nema stajanja”.

Pojasnila je da ako se srce nalazi izvan Hrvatske, onda se diže avion.

“Od ova četiri srca, za jedno smo podignuli i Vladin avion. Inače, postoje firme koje imaju avione koje Ministarstvo zdravstva unajmi za ove potrebe” pojasnila je Milka Grubišić za Jutarnji.

Prof. Rudež rekao je kako je za presađivanje jednog srca potrebno čak 14 stručnjaka koji moraju biti dostupni gdje god se nalazili.

No, znali su imati i pacijenata koji su iz nekog razloga odustali, što ih je u konačnici stajalo micanja s liste. Pojasnio je kako ne govore tko im je donor niti obitelji donora otkrivaju kod koga je srce njihovog člana obitelji.

Što se tiče “vijeka trajanja”, mjerljivost je na jednu, pet i deset godina nakon transplantacije. Nakon jedne godine preživljenje je više od 90 posto, nakon pet je 76 posto, a nakon deset 65 posto, pojasnio je prof. Rudež.

 

 


Komentari