OVO NEMA VEZE S VEZOM: Bliži se popis stanovništva. Ima nekoliko noviteta, ali i nekih nelogičnih pitanja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Popis stanovništva u Hrvatskoj bi se trebao održati u rujnu ove godine. Popis pitanja već je poznat, a izazvao je nezadovoljstvo kod stručnjaka zbog moguće manipulacije podacima i nedovoljnog broja pitanja u nekim područjima.

Po prvi puta će osim samaca, udovaca i bračnih parova biti popisani i neformalni životni partneri. Novost je i mogućnost samopopisivanja putem sustava e-Građani. Popisat će se i izbjeglice i tražitelji azila, a u stalne stanovnike Hrvatske ući će sve osobe koje su uoči referentnog trenutka popisa živjele u svome mjestu stanovanja barem godinu dana ili su došle u mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostanu barem godinu dana, prenosi Večernji list.

“Dovoljno je da netko navede da namjerava živjeti u Hrvatskoj godinu dana i tretira se kao stalni stanovnik, a to može navesti umjesto njega i bilo tko iz kućanstva. Možete si zamisliti kakva će biti situacija u pograničnim područjima s takvim popisivanjem. Jasno je da ćemo opet dobiti fiktivne stanovnike, no ovakav je upitnik posljedica političkog dogovora i u njemu, očito, nisu sudjelovali demografi”, istaknuo je demograf Stjepan Šterc.

Neka od pitanja koja će biti postavljena su o broju peradi i krupne stoke koje kućanstvo posjeduje. Osim toga, pitat će se uobičajena pitanja o vjeri, materinskom jeziku, narodnosti, obrazovanju, mjestu rođenja i državljanstvu. Na popisu nema pitanja o prihodima kućanstva jer, kako navode iz Državnog zavoda za statistiku, ti se podaci prikupljaju u godišnjoj Anketi o dohotku stanovništva.

Iz Državnog zavoda navode da su se u izradi popisa konzultirali sa stručnjacima s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali ondje navode da ih nitko nije kontaktirao u vezi s popisnim upitnikom.


Komentari