‘OVO JE STVARNO HOROR’ Osnivač Nanobita pokušava otvoriti novu tvrtku: ‘Birokracija je uništila ovu zemlju! Mi smo se unazadili’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Osnivač Nanobita, Alan Sumina, požalio se na društvenim mrežama kako već dva tjedna pokušava otvoriti novu tvrtku, no hrvatska birokracija ga u tome koči.

Čini mu se kako je ranije bilo jednostavnije otvoriti tvrtku nego danas. Kaže kako već dva tjedna obilazi raznorazne šaltere, ali još nije ni približno gotov. Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas. Doista je prestrašno do koje je razine birokracija uništila ovu zemlju i nastavlja je uništavati. Naime, upravo pokušavam otvoriti novu tvrtku, naravno, naivno sam mislio kako se može dati punomoć odvjetniku da sve to sredi u moje ime, ali ne. Mora se osobno hodočastiti kod javnog bilježnika, u banku, na FINU-u, na statistiku… Zatim, kao ne treba pečat, ali ipak treba pa nemojte slučajno ne napraviti pečat (to mi je rečeno kod javnog bilježnika). Pa registar stvarnih vlasnika. Znači jedan jedini sam osnivač u sudskom registru, stvar ne može biti jednostavnija nego jest, ali treba se upisati u registar stvarnih vlasnika koji vodi niti manje niti više nego izmišljena agencija zvana FINA. I super, dao ja punomoć računovođi da to obavi – a ne, ne, ne može. Mora se osobno. Ili ovjeriti punomoć kod javnog bilježnika. I tako, dva tjedna, još obilazim šaltere da osnujem novu firmu. Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi. Nikad nigdje nisam trebao obilaziti šaltere. Ovo je stvarno horor, pa mi ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili!”, napisao je razočarani Sumina na Facebooku.

Inače, Sumina je jedan od osnivača tvrtke Nanobit koja je prošle godine prodana za milijardu kuna.

Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas.
Doista je prestrašno do koje je…

Objavljuje Alan SuminaČetvrtak, 1. travnja 2021.


Komentari