OVO JE DOBRO ZNATI! Evo kako jednostavno provjeriti je li novčanica eura krivotvorena

Foto: Pixabay

Mnogi će se Hrvati od 1. siječnja 2023. prvi put susresti s novčanicama eura, pa bi to mogla biti idealna prilika za prevarante koji bi im mogli pokušati podvaliti lažne novčanice. Kako bi građani mogli i sami prepoznati krivotvorine, Hrvatska narodna banka objavila je vodič kako prepoznati je li novčanica lažna.

Euri su izrađeni od 100-postotnog pamuka, a karakteristična su mu svojstva šuškavost, elastičnost, čvrstoća, hrapavost papira te dugotrajnost i velika otpornost na savijanje.

U optjecaju su dvije serije euronovčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja još ima i ime serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no može se upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, a na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke. Imaju i potpis predsjednika/ce ECB-a; a svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu provjeru autentičnosti, HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreći, provjeri.

Foto: HNB

Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom.

Nakrećite novčanicu kako biste provjerili hologram, odnosno brojku koja mijenja boju, kao i sjajnu traku i prozor s portretom. Osim toga, novčanice serije Europa na rubovima imaju i otisnute kose crte.

Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.

Foto: HNB


Komentari