Ovo je četvero mladih koji su dobili otkaze, nisu se htjeli testirati

Edukacijska rehabilitatorica Marija Pavković, logoped Ivan Đurđević, psihologinja i sociologinja Lidija Repić i tehničko osoblje Kristina Mijatović prve su i za sada jedine osobe iz sustava socijalne skrbi koje su dobile otkaz zbog odbijanja testiranja na radnom mjestu.

Četvero mladih koji su dobili otkaz jer se nisu htjeli testirati
Photo: Facebook

Na Facebooku se pojavila i srčana objava četvero mladih, u kojoj objašnjavaju zašto se ne pristaju testirati. Sporna im je podjela na cijepljene, necijepljene, sa i bez covid potvrde.

Prvi otkazi u zdravstvu

Prvi otkazi u zdravstvu su, možemo reći, već dugo i očekivani. Odluku o cijepljenju zdravstvenih radnika donio je Stožer civilne zaštite, te takva odluka nema zakonsku snagu. Nacionalni Stožer na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem donosi odluke koje nemaju zakonsku obavezu, već je odluka na poslodavcima, a u ovom slučaju javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kako je poznato, prema odluci Nacionalno stožera, propisuje se testiranje ili cijepljenje osobama koje rade u sustavu socijalne ili zdravstvene skrbi. Otkazi su mladima uručeni jer su odbijali testiranje dva puta tjedno i to mjesec dana, te su tako bili onemogućeni raditi svoj posao.

Kako je već ranije pisao portal Zagreb.info, riječ je o neustavnoj odluci čiji se pravni rasplet tek iščekuje. Cijeli slučaj za naš portal je komentirala i Radmila Belobrajić Čahut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske koja kaže da je nedopustivo dijeliti otkaze zbog odbijanja cijepljenja ili testiranja jer za to još uvijek postoji zakonska obveza, a pitanje je kada će se podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti takve odluke.

“Upitno je kako će završiti radni sporovi koji su proizašli zbog odbijanja cijepljenja i testiranja, a temeljem Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova,” upozorava Belobrajić Čahut, te navodi kako “smatra da je izgledno da će se sporovi riješiti u korist zaposlenika upravo zato što odluka o cijepljenju nije zakonska”.


Komentari