Ovo je automobil u kojem je Kovačević skrivao svoje milijune: Nije slučajno odabrao baš ovaj model

Photo: Netcarshow

Gotovina u ukupnom iznosu većem od milijun eura pronađena je, pretragom provedenom u utorak i srijedu u Samoboru, u kući poznanika dojučerašnjeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića.

Podsjećamo, Kovačević je uhićen u prošlotjednoj USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih dva milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka.

Zaplijenjeni novac izravno se povezuje upravo s Kovačevićem. On je, prema neslužbenim informacijama, prije nekog vremena zamolio svog poznanika Deana Šparavca da mu dopusti da u garaži njegove vile u Samoboru parkira svoj osobni automobil, a Šparavec mu je to i dopustio.

U garaži su zatekli Kovačevićev pick-up, Toyotu Hilux. Kovačević inače u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da posjeduje bilo kakav automobil, no, policija je raspolagala konkretnim informacijama da je upravo on koristio spomenutu Toyotu. A u vozilu je pronađena veća količina gotovog novca u raznim valutama i apoenima. Bilo je tu kuna, dolara, eura… Kada su sve zbrojili, istražitelji su došli do iznosa koji premašuje milijun eura.

Osim gotovine, u pretraženoj Toyoti Hilux pronađena i veća količina dokumentacije, koju je Kovačević očigledno odlučio skloniti.

Držati veliku količinu novca u automobilu nije najpametniji potez, no Toyota Hilux nije tek običan auto. Radi se o jednom od napouzdanijih terenaca u povijesti uopće.

Ovaj legendarni pick-up se proizvodi od 1968. godine kada ga je pokretao 1,5 litreni četverocilindraš od 76 konjskih snaga. Toyota je poznata kao pouzdana marka koja ne trpi kvarove, a ako i postoji model koji to najbolje dokazuje onda je to upravo Hilux. Velik, robustan i čvrst, gotovo nesavladiv.

Ukoliko ste ikada vidjeli scene iz ratom zahvaćenih prostora Afrike ili Bliskog istoka gdje se mladi naoružani muškarci voze nakrcani u pick-upu gotovo zasigurno je bilo riječ o Toyoti Hilux. Poznati stručnjak za terorizam Andrew Exum opisao je Hilux kao “vozni ekvivalent AK-47, sveprisutnim u pobunjeničkom ratovanju.” Rat između Libije i Čada 1980-ih godina nazvan je Toyota ratom upravo zbog česte upotrebe Hiluxa kao ratnog vozila.

Da je Hilux zbilja neuništiv dokazano je i u popularnoj britanskoj emisiji TopGear kada su model proizveden početkom 1990-ih vozili niz stube, zabijali u drvo, potopili u moru, vozili kroz drvenu kuću, bacili kamp kućicu na nj, udarali velikim maljem za rušenje zgrada, zapalili, te ga čak i stavili na zgradu koja je zatim srušena u kontroliranim uvjetima. Iako poprilično izobličena, Toyota je i dalje bila u voznom stanju bez da je zamijenjen ijedan originalni dio.

Ako je Kovačević htio sakriti tolike milijune u automobilu teško je mogao izabrati bolji model. Ipak, čini se da Hilux može preživjeti i ratno stanje, potop, požar i druge prirodne katastrofe, ali ne i inspektore USKOK-a.

Glas poduzetnika traži hitne ostavke triju ministara koji su za vrijeme lockdowna bili u Kovačevićevom klubu


Komentari