Ove godine će nam dramatično pasti, ali će nam se zato sljedeće godine lijepo dići BDP, brojke su ozbiljne

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Sjednica Vlade počinje danas u podne, a na dnevnom redu će se naći Nacionalni program reformi 2020. i prateći Program konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

Vlada bi trebala usvojiti i akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za ovu godinu, kao i dopunu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te dati suglasnost ministru financija za dodatno zaduživanje države uslijed nastupa izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

“Naš angažman u borbi protiv covida ostvario jako dobre rezultate, trend usporavanja zaraze je na dvoznamenkastim i jednoznamenkastim brojevima  oboljelih što je izrazito veliko ohrabrenje. Javnost mora bit svjesna da smo u popuštanju mjera pustili život kao prije krize imali bismo zdravstvenu, sigurnosnu i političku krizu”, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice.

“Vlada očekuje pad BDP-a u 2020. od 9,4 posto”, rekao je premijer.

“Za razliku od krize iz 2008. ovu krizu dočekujemo puno spremniji. Od 2008. do 2014. smo prosječno godišnje imali manjak u proračunu veći od 5 posto BDP-a, inozemni dug probio je tada psihološku granicu od 100 posto BDP-a, a javni dug je rapidno rastao. Situacija je sada drastično drugačija”, rekao je ministar financija Zdravko Marić, dodavši da iduće godine očekujemo rast od 6,1 posto, izvoza od 30 posto i pad uvoza od 20,3 posto.

Marić u ovoj godini očekuje rast nezaposlenosti na 9,5 posto, a iduće godine pad na 9 posto. Deficit u državnom proračunu ove godine iznosit će 6,8 posto BDP-a ili gotovo 15 milijardi kuna, a javni dug 86,7 posto BDP-a.


Komentari