OVAKVO JE TRENUTNO STANJE: 520 novozaraženih, preminulo osam osoba, stigao južnoafrički soj

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 520 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3216 Među njima je 760 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 75 pacijenata. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 242617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5511 preminulo, ukupno se oporavilo 233 890 osoba od toga 342 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 14 442 osobe. Do danas su ukupno testirane 1 338 842 osobe, od toga 6 002 u posljednja 24 sata.

ZAGREB

U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom te su trenutno aktivna 503 slučaja, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Broj potencijalno ozdravljenih je 44.149, što je 56 osoba više nego jučer.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljena su 793 testiranja i 60 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 71 novooboljelu osobu, a mjera samoizolacije izrečena je za 152 osobe.

Od 71 obrađene pozitivne osobe 22 su za sada negativne epidemiološke anamneze, a 35 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba. Obrada za 12 osoba je još u tijeku. Jedna je osoba doputovala iz Srbije, a jedna je korisnik doma za starije. U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi nema novooboljelih.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod šest učenika osnovnih škola te dva učenika i dva nastavnika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 91 učenika osnovnih i 45 učenika srednjih škola.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježene su 33 novooboljele osobe od koronavirusa, ozdravilo je 12 pa je trenutno aktivno 307 slučajeva, izvijestili su u subotu iz županije.

Među novooboljelima po sedam ih je u Samoboru i Jastrebarskom, pet iz Velike Gorice, tri iz Krašića, po dvije iz Dugog Sela, Ivanić-Grada i Križa te po jedan iz Brdovca, Bistre, Klinča Sela i Kloštar Ivanića. Samoizolacija je propisana učenicima jednog razreda.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 19.864 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 19.484 osoba, a 73 osobe su umrle.

JUŽNOAFRIČKI SOJ

Stigla je vijest kako su u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdila je u subotu za N1 epidemiologinja u HZJZ-u Goranka Petrović.

“Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20 posto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike iz Zanzibara”, pojasnila je Petrović.

Dodala je i kako bi, prema postojećim podacima, rekla da se britanska varijanta brže širi.

“Kažu i do 50 posto. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je epdemiloginja Petrović.

Proizvođači cjepiva, ističe, pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa.

“Rezultati istraživanja pokazali su da i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu i oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoja cjepiva. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji”, zaključila je Petrović.


Komentari