Ova zanimanja dobit će status službenih osoba: Među njima i socijalni radnici, učitelji, vozači…

Učitelji, profesori, odgajatelji, odnosno radnici u sustavu obrazovanja i odgoja do kraja godine trebali bi postati službene osobe. Taj status premijer je već obećao socijalnim radnicima nakon tragičnog događaja u Đakovu, gdje je ubijeno dvoje zaposlenika Centra za socijalnu skrb, pišu Vijesti.hr. 

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da u izmjenama Kaznenog zakona razmatraju da uz socijalne radnike takav status dobiju i prosvjetari. Na taj način, kada se napadi tretiraju po službenoj dužnosti, očekuje se smanjenje prijetnji i nasilja. No, nasilje trpe i drugi javni službenici – koji također žele isto.

Prema podacima iz Ministarstva obrazovanja nasilja, bilo da je riječ o učenicima ili djelatnicima, u 2017. zabilježeno je 325, a prošle godine 118. Najčešće se prijavljuje tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje, tučnjava, prijetnja te elektroničko i verbalno nasilje.

Čak 19 godina za status službene osobe borili su se socijalni radnici. I izborili, nakon što je prošli mjesec ubijeno dvoje stručnih radnika đakovačkog Centra za socijalnu skrb.

Takav status zdravstveni djelatnici nisu ni tražili, kažu u Liječničkoj komori, ali su zadovoljni što su dobili nakon tri godine borbe.

Vjeruju da će doći do smanjenja nasilja, unatoč tome što su ove godine odjeknula dva slučaja u Bjelovaru i zagrebačkoj bolnici na Jordanovcu.

No, bolju zaštitu žele i carinici, poreznici, status službene osobe traže i vozači javnog prometa, radnici na željeznici, zaštitari, kontrolori karata, radnici na šalterima pošte ili Fine. 


Komentari