OTVORENO PISMO MINISTRU ZDRAVLJA: KUZ se dotakla mnogih boljki našeg zdravstva

Pixabay.com

Koalicija udruga u zdravstvu uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja, doc.dr.sc. Dariju Nakiću.

KUZ se dotaknuo brojnih tema koje su bolna točka hrvatskog zdravstva i poželjeli ministru uspjeh u budućem radu:

“Poštovani gospodine ministre,

Ponukan Vašim javnim izjavama i medijskim objavama, obraćam Vam se u ime Koalicije udruga u zdravstvu.

U proteklom razdoblju, osobito u vrijeme mandata ministra prim. Siniše Varge dr.dent.med., u sustavu hrvatskog javnog zdravstva dogodile su se po nama, neke vrlo pozitivne promjene i pomaci.

Najveći i najpozitivniji je istupanje HZZO-a iz državne riznice, što je bio potez koji su na kraju sve političke opcije ocijenile kao pozitivan i povoljan. Prema podacima koji su meni dostupni, sustav javnog zdravstva godišnje raspolaže budžetom od 23.000.000.000,00 kn, s nedostatkom od 4.000.000.000,00 kn kako bi optimalno funkcionirao ( ukupne potrebe 27.000.000.000,00 kn). S obzirom da ste Vi izjavili kako Ste zatekli gubitke od 2.500.000.000,00 kn, nekako mi se čini da Ste sasvim u redu i prošli.
Sustav zdravstva kao takav je u velikoj mjeri onaj koji troši budžet, a u daleko ga je manjoj mjeri u stanju stvarati. Ono što smo mi, kao krovna organizacija udruga pacijenata kroz suradnju sa stručnim društvima i državnim tijelima prepoznali kao nedostatak sustava je neracionalna potrošnja, nerealna očekivanja pacijenata, nedostatak svijesti o cijenama zdravstvenih i medicinskih usluga u javnosti, nedostatAk svijesti o nepotrebnosti i mogućoj štetnosti pojedinih dijagnostičkih postupaka na kojima pacijenti inzistiraju, te neracionalno ponašanje svih dionika zdravstvenog sustava.

Kolko god govorili kako se liste čekanja nisu smanjile, doputit ću si da kažem kako to ipak nije istina. Kada to govorite, i kada kažete da su liste čekanja duže nego ikad, molio bih Vas da baratate brojevima kojima Biste to potkrijepili. Isto bih iskoristio priliku da spomenem KBC Sestre milosrdnice, koje su u nekom trenu prestale provoditi Program Plus, jer su sve pacijente primale u redovnom radu od 8,00 do 16,00 sati. Skrenut ću Vam pozornost na bolnicu u Šibeniku, koja je u prošloj godini poslovala s dobitkom. Mislim da je to presedan koji bi trebalo pomno evaluirati i kao primjer dobre prakse primjenjivati dalje.

Kao najaktulnije naveo bih ukidanje programa 72 sata, kojemu je intencija bila da u tom vremenu postavi dijagnozu i odredi način liječenja. Možda to nije bilo najsretnije iskomunicirano u javnosti, pa su se pojedini pacijenti i uplašili ozbiljnošću svoje bolesti , ako se tako hitno mora reagirati, međutim prava je istina da, pogotovo ako se radi o malignim bolestima, da bi takav pristup trebao biti standard, kako bi se oboljele uspješnije i kvalitetnije liječilo i rehabilitiralo, te kako bi ishodi liječenja bili povoljniji. Smatram da bi hrvatskom zdravstvenom sustavu 72 sata trebali biti standard, a ne samo program. Pozdravljam što je i s programom krenuto, jer se uvijek od negdje treba početi, ali bi trebalo razmišljati o uvođenju prakse postavljanja dijagnoze i načina liječenja kod novooboljelih ili pacijenata s novim simptomima u redovan rad. Kao potvrdu, navodim inicijativu za donošenje i implementaciju Nacionalnog plana za borbu protiv raka, koju smo pokrenuli 4. veljače 2016.

Pozivam Vas da dosadašnje programe prethodne zdravstvene administracije pomno evaluirate i nastavite s provođenjem mjera koje su se pokazale učinkovite i korisne za povećanje dostupnosti medicinskih i zdravstvenih usluga pacijentima, kao i za smanjenje troškova u zdravstvenom sustavu. Također Vas pozivam da zdravlje i zdravstvo stavite iznad političkih i politikantskih interesa, te se prema njemu odnosite kao prema strateškoj vrijednosti republike Hrvatske.

Kao organizacija pozdravili smo i najavljene reformske korake u zdravstvu, te prijedloge novih zakona koji su ih trebali regulirati, ali i sami znate da do toga nije došlo zbog sustavne opstrukcije pojedinih interesnih i političkih skupina. U tom smislu i dalje podržavamo lokalizaciju i razvoj PZZ, jačanje suradnje između javnog i privatnog sektora ( prilika za povećanje brzine i broja obavljenih dijagnostičkih postupaka), te sustavne programe prevencije i edukacije javnosti.

Kao organizacija, između ostalog bavimo se i zaštitom i promicanjem prava , ali i obveza pacijenata, te se ne smatramo neprikosnovenim u davanju mišljenja oko istog, jer prava pacijenata štiti Zakon o zaštiti prava pacijenata, kojim se su svom radu vodimo.

Na kraju, gospodine ministre, želio bih Vas podsjetiti da je danas Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Godišnje ih u Hrvatskoj oboli oko 130. S obzirom na Vašu izjavu kako oboljeli od malignih bolesti spadaju u skupinu starijih osoba koje ionako boluju od nekih kroničnih bolesti, navodim ovo kao primjer da to baš i nije tako. Predložio bih Vam da zatražite podatke o oboljelima od malignih bolesti, pa Ćete vidjeti kako se dob obolijevanja ne može ni na koji način ovako generalizirati.

Na sastanku koji Ste održali s nama, najavili smo da smo spremni na konstruktivnu suradnju, ali na ovakve sam izjave osjetio potrebu odreagirati u najboljoj namjeri. S željom da nastavite s uspješnim radom na zadovoljstvo svih dionika sustava zdravstva u Republici Hrvatskoj, srdačno vas pozdravljam.

S poštovanjem,

Ivica Belina, predsjednik KUZ-a, s.r.”


Komentari