Otkriveno kod koga su u Dubravi prijavljeni Frke-Petešići; prijatelj i šogor u međuvremenu se usrećili na državnim jaslama

04.03.2019., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije" u organizaciji Vecernjeg lista. Panel "Novi imidz i medjunarodno pozicioniranje RH". Zvonimir Frka-Petesic. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Ne smiruje se stambena situacija u kojoj se našao predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. Nakon otkrića da je prijavljen na Dugom otoku kod oca u kući, sada se doznaje kako su njegova supruga i djeca koristili uslugu prijave prebivališta u Vinodolskoj 8 u Zagrebu u stanu Hermine Cebović Želalić, supruge Ilije Želalića, koji je 2018. doživio karijerni bingo: imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Alžiru, piše net.hr.

Od Dubrave do Dugog otoka

Odgovor Frke-Petešića na upit net.hr stigao je preko Jutarnjeg lista, a tamo je izjavio kako je on bio prijavljen do 2017. “kod prijatelja u Dubravi”, a tu je bila prijavljena i cijela obitelj, supruga i dvije kćeri. 2017. se odjavljuje iz Dubrave i prelazi u Sali na Dugom otoku kod oca u kuću, no doznaje net.hr, cijelo vrijeme živi u Dubravi kod prijatelja koji je postao veleposlanik u Alžiru.

‘Omaška’ kako su je nazvali iz Vladinog ureda dogodila se jer su supruga i kćeri, koje su bile potrebne za dobivanje stana od 96 kvadrata, trebale biti prijavljene neovisno o prebivalištu u Dubravi, a zapravo su cijelo vrijeme živjeli u stanu koji je predstojniku Ureda dodijelila Vlada kao da živi s cijelom obitelji izvan mjesta gdje obavlja dužnost.

Nadalje, omaška koja to nije trebala biti postala je još veća kada je Frka-Petešić rekao objasnio je u Dubravi prebivao on i članice njegove obitelji u čistom prijateljskom aranžmanu. Uvidom u vlasničke knjige doznaje se da kuća u kojoj su Frke-Petešići boravili do useljenja u stan od raskošnih 96 kvadrata je raspoređen na dva stana od kojih je jednog vlasnik  Miroslava Cebovića, gospodina koji je radio u jednoj privatnoj prehrambenoj tvrtki, a onda je 2021. sretno zaposlen u sigurnijoj državnoj tvrtki, Hrvatskoj pošti, a drugi stan je u vlasništvu njegove sestre, Hermine Cebović Želalić – a ona je ključ cijele priče, piše net.hr.

Kratak je put do Alžira

Hermina Cebović Želalić supruga je Ilije Želalića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Alžiru – prijatelja kojeg spominje Frka Petešić. On je bio dugogodišnji djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, a 2018. godine postaje veleposlanik u Alžiru.

Kako piše net.hr, Želalić je prije toga je radio kao savjetnik u veleposlanstvu u Rimu, ranije je bio i konzul u SAD-u (dok je veleposlanica bila Kolinda Grabar Kitarović), no taj se rang ne može usporediti s pozicijom veleposlanika. Tu je poziciju dosegao u vrijeme kada je u Uredu premijera kao predstojnik ureda radio Frka Petešić kojem je supruga Ilije Želalića, gđa. Hermina Cebović Želalić, pružala uslugu – po svemu sudeći – besplatne upotrebe stana i prijave prebivališta na njezinoj adresi.

No, iako su namjere Cebalića i Želalića bile plemenite ako su odlučili udomiti prijatelje ‘bez krova nad glavom’ i dalje postoji element sukoba interesa jer su si međusobno pogodovali visokorangirani članovi Vlade i Ministarstva. Nadalje, i dalje stoji kako su Frke-Petešići živjeli u stanu nadomak glavnog zagrebačkog trga, a u ‘papirima’ im je stajalo da žive u Dubravi.


Komentari