Otkrivena prava istina bakrenih zaštitnih maski: Evo što trebate znati o njima

foto.Zeljko Lukunic/Pixsell

U potrazi za najučinkovitijom zaštitom od koronavirusa, pravu su pozornost na tržištu izazvale bakrene zaštitne maske koje su zbog čestica bakrova oksida predstavljene “ubojite” protiv covida-19. Riječ je o maskama kineskog proizvođača Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co. LTD, uvezene od trgovačkog društva RiniGARD d.o.o. iz Zagreba. No, u Hrvatskoj je ubrzo zabranjen njihov uvoz jer se pokazalo da navedene maske uopće ne pružaju veću zaštitu kao što piše na ambalaži.

Kako je riječ o nekonvencionalnim kirurškim maskama, one su ubrzo postale predmet provjere Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), te španjolskim nadležnim tijelom.

Sukladno tomu, iz pregleda je ustanovljeno da nije riječ o antivirusnim maskama kako proizvođač navodi, te da podaci na pakiranju nisu u skladu s primijenjenom normom EN 14683:2019 za kirurške maske. Zbog neodgovarajućeg pakiranja odlučeno je da se maske u Hrvatsku neće uvoziti, dok se nepravilnosti ne otklone piše Večernji.

Iz RiniGARD-a tvrde da su napravili potrebne izmjene, te dobili zeleno svjetlo za nastavak uvoza, slijedom povjere iz redova Ministarstva. Izmjene su načinjene na pakiranju, odnosno napravljen je ispravak teksta koji govori o namjeni maske. Pored navedenog, prilažu i laboratorijski nalaz za sedam uzastopnih dana izlaganja maske bakteriji Klebsiella pneumoniae ATCC 4352,CE certifikat, kao i znanstveni članak s rezultatima studije testiranja maske na SARS-COV-2 virus, te čitav niz dokumenta, a iz HALMED-a tvrde da je razina zaštite podjednaka kao i s drugim medicinskim ili kirurškim maskama, te napominju da je najbitnije pravilno nošenje.

“Mišljenja smo da je razina zaštite koja se može ostvariti predmetnim maskama podjednaka drugim medicinskim ili kirurškim maskama Tipa IIR. Izuzev zaštite od prskanja, razina zaštite usporediva je i s platnenim maskama koje imaju slične funkcionalne karakteristike po parametrima filtracije i razlike tlakova između unutarnje i vanjske strane prilikom disanja”, poručuju.

 


Komentari