OTAC DJEVOJČICE KOJA JE UJEDINILA NACIJU: ‘Naša borba još nije gotova, ali izjave za medije više nećemo davati’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Mala Mila Rončević prošlog je Božića ujedinila cijelu naciju. Priču o njenoj borbi s leukemijom svi su nestrpljivo pratili, a mnoštvo anonimnih donora za taj im je blagdan dalo najljepši poklon – put u Ameriku na liječenje.

Iako su se po medijima posljednjih dana mogle čuti priče kako je njena borba napokon gotova, njezin je otac, Marin Rončević, u objavi na svom Facebook profilu rekao kako ti ipak nije točno.

Osim toga, osvrnuo se i na ogroman interes javnosti za cijeli slučaj, a posebice medija. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dragi svi, lijep pozdrav.

Pisem ovako jer ne mogu svakome odgovoriti pojedinacno, ne stizem, a interes (posebice medija) je zaista velik. Jos jednom – hvala svima na svemu ucinjenom – obitelji, prijateljima, medijima, svim poznanicima, a posebno nepoznatim ljudima koji su se ukljucili u akciju i pomogli nam da Milu odvedemo na lijecenje koje je (za sada) proslo vrlo uspjesno i rezultiralo nasim povratkom kuci. Mi smo vam neizmjerno zahvalni i jos pod najvecim dojmom ove nevjerojatne price o empatiji i zajednistvu. Nadam se da ce se taj moment nastaviti kad Zaklada potrosi sredstva i kad bude potrebna pomoc za drugu djecu. Ja sam 100% siguran da hoce, jer sam osobno vidio tu slogu i zajednistvo nekoliko puta i toga nema nigdje u svijetu. Takve price nam zaista sluze na cast, jer je humanitarni rad u svijetu, gdje uopce postoji, “privilegija” bogatih obitelji, a kod nas se ljudi povremeno odreknu rucka da pomognu drugima. To je kapital veci od bilo koje love i privilegija koja pokazuje da smo kao drustvo jos uvijek Ljudi. Mnoge su druge drzave i nacije u “razvoju i napretku” drustva, tu najbitniju odrednicu humanosti izgubile.


Sto se nas tice, nazalost, pretjerano pozitivnim pricama i ushitima (jos) nema mjesta. Mila je i dalje u vrlo visokom riziku od infekcija, narednih pet godina u povisenom riziku cak i povrata bolesti, jos godinu dana moze razviti i kronicni GVHD… Ne zelimo nikog zamarati s time, a naravno da se nadamo i vjerujemo da se nista od navedenog nece dogoditi. Isto tako, ne zelimo i ne mozemo reci da je sve ok i gotovo jer to jednostavno ne mozemo znati.

Sto se tice istupa u medijima, oni vise nisu u najboljem interesu djeteta. Mislim da smo stvarno bili fer, cak i kad je bilo najteze, i o tijeku i nacinima lijecenja pravovremeno obavijestavali javnost. Tko ima dvojbe, nije pratio slucaj, sto je potpuno prihvatljivo i normalno, ali nije i ne moze biti nas problem i obaveza. Sve bitno je receno na Bozic 2019e. Isto tako, sve vezano uz rad Zaklade je potpuno transparentno i dostupno svima koji na to imaju pravo. Imena djece koja se obradjuju i njihove bolesti, kao i nacini lijecenja, poznati su vecem broju lijecnika koji donose odluke i sudjeluju u radu Zaklade. U dogovoru s knjigovodjom i pravnicima napravit cemo i izvjestaj u kojem ce se, koliko je dozvoljeno da se ne ugroze prava djece, jos jednom navesti svi izdaci. Ponavljam, 100% troskova, islo je iskljucivo u lijecenje djece i dozvoljene povezane troskove, o cemu sam se takodjer izjasnio nedavno. Ovom prilikom molim i korisnike pomoci da se slobodno jave medijima i da ispricaju svoju pricu, mozda ce svojim istupom potaknuti neke ljude da se jave za pomoc, ili pokrenuti neki novi val dobrote.

Izjave za medije, kao obitelj, necemo davati, ne zato sto smo bezobrazni, nezahvalni ili nesto trece, nego zato sto zaista vise nemamo sto reci. Nas zivot nije meksicka sapunica, nego drama, a akteri su prije ove price – vlastitim izborom – bili potpuno anonimni ljudi, s izuzetkom mog oca. Znam da vise ne mozemo biti potpuno anonimni, ali smatram da smo potpuno nebitni i da smo rekli sve sto javnost zanima. Sve povrh toga, zaista jest politikanstvo i neke komentare (da sam znao da ce biti popraceni u medijima na takav nacin), nikad nebi dao. Mea culpa. Ispricavam se svima koje je to povrijedilo, ali ostajem pri svojim stavovima (odsad uvijek samo za sebe).

Ostajemo pozitivni, apoliticni, poluanonimni i potpuno nebitni svima, osim korisnicima Zaklade. Hvala svima jos jednom! BB”

Komentari

loading...