OSVANUO NATPIS ‘UBOJICE’ NA ZGRADI CENTRA! Šefica Komore poručila: ‘Sustav je takav kakav je, nemamo boljeg’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tragična sudbina tek dvije i pol godine stare djevojčice iz Nove Gradiške rastužila je, ali i razbjesnila Hrvate, a na zidu Centara za socijalnu skrb ljutit je građanin velikim slovima napisao “Ubojice”.

Natpis je naknadno prefarban, prenosi N1, ali kritike sustavu socijalne skrbi ne prestaju.

U utorak ujutro se ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Ministarstvu rada sastao s predsjednikom Komore socijalnih radnika Antunom Ilijašem i predsjednicom Hrvatske psihološke komore Andreom Bogdan, s kojima je razgovarao o mogućem poboljšanju cijelog sustava.

Jedan od najvećih problema, navodi Bogdan, nedostatak je socijalnih radnika.

“Radi se uvijek o tome da sustavi imaju ograničena sredstva i uvijek se gleda da se zaposli određeni minimum. No, očito je potrebno zaposliti dodatne ljudi”, rekla je.

Otkrila je i kako do danas nisu uočena veća odstupanja radnica koje su bile zadužene za nadzor djevojčice iz Nove Gradiške, a više će se znati krajem tjedna kada bi nalaz trebao biti gotov.

“Ne možete predvidjeti ponašanja ljudi. Možete primijeniti najsavršenije psihološke elemente, ali nitko od nas ne može biti konstantno s tim ljudima. U ime Hrvatske psihološke komore izražavam žaljenje, ali morate znati da takve situacije nije moguće predvidjeti”, poručila je pa dodala:

“Ljudi koji imaju problema, koji su alkoholičari, koji su nasilni prema djeci, često su bili žrtve nasilja. To sve može pridonijeti tragediji. Sustav je takav kakav je i svi se trebamo potruditi da ga poboljšamo i uskladimo s današnjim potrebama. Boljeg nemamo”, zaključila je Bogdan.

Aladrović je na pitanje smatra li se odgovornim, rekao da “odgovornost leži na svima nama”.

“Svi koji su neodgovorni, koji ne isporučuju rezultate da su u fokusu korisnici, u ovom slučaju djeca, morat će otići iz sustava. Siguran sam da većina zaposlenih posao odrađuje kvalitetno, ažurno i odgovorno. Moramo im biti potporom”, najavio je Aladrović.

Rekao je i da postoje različiti tretmani oko toga postoji li kaznena odgovornost roditelja.

“Pustit ćemo to pravosuđu, iz domene sektora socijalne skrbi učinit ćemo sve što je potrebno i što je u skladu s potrebama da bi utvrdili odgovornost od najsitnijih detalja do vrha”, zaključio je ministar.


Komentari