OŠTRO PO VLADI! Medak: ‘Neka zatvore Sabor, imali su više zaraženih, dok ja nijednog u svom restoranu’

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Marin Medak, 20. siječnja obavijestio je javnost kako se povlači s mjesta predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja, no ostaje u udruzi. Činjenica da ga se doživljava kao političku oporbu, a ne glas struke bila je presudna. Ostavku je dao i njegov zamjenik Vedran Jakominić.

“Čak 15% ugostitelja je do sada zatvorilo ili promijenilo vlasničku strukturu. To je popriličan broj radnih mjesta. Mi ne možemo dalje ovako raditi. Nas se cipelari i proglašava žarištima pandemije, a u Saboru imaju više zaraženih nego ja u svojim restoranima gdje nemam ni jednog oboljelog. Onda neka zatvore Sabor, što će nam”, oštro je poručio Medak u emisiji 24 sata.

Poznata zagrebačka slastičarka Žakline Troskot istaknula je kako su ugostitelji mjesecima bez ikakvih prihoda. Oni koji ne uspiju dobiti kredit od HBOR-a, ostavljeni su na milost, a od države nisu dobili ni lipe.

“Od države nismo dobili niti lipe, isplate plaće radnika moraju ići, a novci kasne. Zbog toga smo imali i čovjeka koji je, nažalost, imao infarkt zbog stresa i preminuo. Imao je 38 godina. To je začarani krug, osim nas pate i dobavljači. Mi smo već gotovi, nemamo više kako se izvlačiti, ovako se ne može”, kaže Troskot.

“U Udruzi ozbiljno shvaćamo položaj jedinog pravog predstavnika struke i mjesecima pokušavamo amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera. Iznenađuje nas ovakav pristup nakon svega što smo prošli u posljednja dva mjeseca. Od prvog dana primjene odluke Stožera, koja je označila drugi lockdown sektora ugostiteljstva, apeliramo i nudimo rješenja na sve uočene nedostatke odluke. U jednom smo se trenutku i obuzdali od kritiziranja Stožera kako bismo im smanjili teret koji nose na leđima i tako omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka”, dodaje Medak.

Zaključno, Medak pojašnjava kako najveći teret ove krize trpe ugostitelji, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra.


Komentari