OŠTRA REAKCIJA HUZMP-a: Nitko ne može liječniku smanjiti plaću, jer se zarazio ‘van radnog vremena’! Očekujemo sankcije!

Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo reagirali su na medijske napise prema kojima pojedine zdravstvene ustanove traže od liječnika potpisivanje izjava o odgovornosti ako se zaraze koronavirusom izvan radnog mjesta što rezultira smanjenjem plaće.

Nakon što je Večernji list objavio da se zaposlenike bolnica nakon povratka s odmora ne testira na Covid-19 nego potpisuju izjavu da su se na svojem godišnjem ponašali odgovorno, a da neki idu toliko daleko da zdravstveni djelatnici neće imati pravo na plaću tijekom bolovanja ako od Covida-19 obole zbog nemarnog ponašanja, reagirala je Hrvatska udruga za medicinsko pravo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska udruga za medicinsko pravo najoštrije osuđuje postupanje pojedinih zdravstvenih ustanova koje traže od liječnika, a kako su objavili mediji, potpisivanje izjava o odgovornosti ukoliko se isti zaraze koronavirusom izvan svog radnog mjesta, a koja se posljedično odnosi i na uskraćivanje plaće.

Prije svega želimo naglasiti kako nitko ne može uskratiti plaću pojedincu koju zaradi i ostvari temeljem svog rada sukladno zakonskim propisima, te takvo ponašanje potpada pod kazneno pravno sankcioniranje.

Poglavito su sporne i dvojbene situacije da se dovodi u pitanje isplata plaća liječniku i zdravstvenom radniku koji je i ovako potplaćen u sustavu, u ovo nesmiljeno vrijeme korona krize kada isti rade i pružaju zdravstvenu zaštitu po posebnim pritiskom i opterećenjem za svoje zdravlje i zdravlje drugoga. Nezamislivo je da se pojedinci iz upravljačkih struktura zdravstvene vlasti ponašanju na način da zdravstvenog radnika i njegovo ni manje ni više nego ustavno i zakonsko pravo na plaću percipiraju kao problem. Čini se kako bi istima bilo jedino prihvatljivo da liječnik i zdravstveni radnik i dalje nesebično rade i izlažu se potencijalnom oboljenju, a plaću i ostala materijalna prava dobit će ako ih zasluže po kriterijima koje ocjenjuju dušebrižnici postavljeni od društveno-političkih interesnih struktura.

Ovakav postupak i uopćeno pomisao i ideja postojanja i kreiranja izjave o odgovornosti još je jedan čavao u nizu neozbiljnosti u percepciji i shvaćanju vrijednosti rada zdravstvenog radnika. Vjerojatno bi pojedinim strukturama jedino prihvatljivo bilo da liječnici i zdravstveni radnici niti imaju obitelj, prijatelje, niti imaju svoj socijalni i privatni život, već samo svoj i ovako opterećen rad i radni odnos.

Stoga Hrvatska udruga za medicinsko pravo traži od državne centralne administracije da promptno sankcionira vodstvo pojedinih zdravstvenih ustanova koje manipuliraju predmetnim izjavama, te da educira upravljačke strukture istih o tome da je njihov zaposlenik-zdravstvenih radnik temeljna vrijednost sustava, a jedini odnos koji je održiv i prihvatljiv je odnos povjerenja i poštovanja sve na dobrobit građena RH, a poglavito pacijenata o kojima ti zdravstveni radnici svakodnevno beskompromisno i bezpogovorno skrbe.”

KORONA UŠLA U ‘ŠTAMPAR’: Cijela smjena u izolaciji, a evo kako će se to odraziti na čekanje nalaza na Covid-19

Komentari