NAJBIZARNA USKOK-ova OPTUŽNICA IKAD: Zbog pola tona prstaca državu oštetili za preko 3 milijuna kuna

flickr.com

Okrivljenici su oštetili Republiku Hrvatsku za najmanje 2.842.750,00 kuna.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana Č . B. (1953.), D. Đ. (1972.), K. M. (1960.), M. K. (1963.), V. A. (1969.), J. A. (1968.), M. M. (1947.), S. I. (1964.), B. M. (1964.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, te kaznenih djela trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti u sastavu zločinačkog udruženja. (7. 3. 2016.)

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, od lipnja do 26. rujna 2015., u Hrvatskoj i Sloveniji, sukladno prethodnom dogovoru, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi protuzakonitog izlova većih količina prstaca koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a potom njihovog krijumčarenja i daljnje ilegalne prodaje u Sloveniji gdje se prvookrivljenik povezao s više ugostitelja s kojima je dogovarao termin i mjesto primopredaje prstaca. U cilju realizacije plana grupe, prvookrivljenik je angažirao drugookrivljenika da organizira protuzakoniti izlov školjki, koji je potom angažirao šestookrivljenika a on VII., VIII. i IX. okrivljenike koji su u navedenom razdoblju izlovili ukupno najmanje 568,5 kilograma prstaca koje su zatim predavali drugookrivljeniku.

Nakon toga je prstace preuzimao prvookrivljenik koje su potom on osobno ili, sukladno dogovoru, III., IV. i V. okrivljenici ilegalno prenosili u Sloveniju gdje ih je, sukladno prethodnom dogovoru, prvookrivljenik prodavao ugostiteljima za iznos od 40 eura po kilogramu prstaca čime su se okrivljenici okoristili za najmanje 22.740 eura, koji iznos su podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama u realizaciji plana. Na opisani način okrivljenici su oštetili Republiku Hrvatsku za najmanje 2.842.750,00 kuna.


Komentari