OSTATAK IDE MINISTARSTVIMA! Samo 40 posto vaših donacija ide za obnovu kuća oštećenih u potresu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Iako se Hrvatska digla na noge za pomoć potresom pogođenom području, vijest o tome koliko će zapravo novca biti uplaćeno za obnovu novca mnoge je šokirala. Naime, državna blagajna punila se donacijama u vrijednosti od više od 100 milijuna kuna u akciji “Pomoć za obnovu od potresa“, a svega 40 posto od toga bit će dano za obnovu domova.

Ostali i većinski ostatak trebao bi biti raspoređen za neke druge svrhe povezane s potresom. Jutarnji je u posjedu prijedloga odluke koju je za vladu pripremilo Ministarstvo financija, a u kojoj se definira na koji će se način rasporediti novac prikupljen donacijama. Prema tom prijedlogu, 40 posto novca, odnosno oko 40 milijuna kuna išlo bi Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje i to za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

20 milijuna kuna, odnosno 20 posto donirano novca išlo bi na račun Ministarstva unutarnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite. Time bi se mogle financirati i naknade pripadnicima civilne zaštite koji su mobilizirani, ali i različitim tvrtkama koje su sudjelovale u uklanjanju štete nakon potresa.

To su tvrtke koje su postavljale šatore, prevozile mobilne kućice, građevinske tvrtke koje su angažirale dizalice, radile na sanaciji dimnjaka i krovova, a jedna posebno plijeni pažnju. Riječ je o državnoj tvrtki Pleter koja je angažirana da priprema hranu stradalima u potresu, nakon što su to danima radili volonteri, vlasnici i zaposlenici poznatih hrvatskih restorana.

Također, građani su prilikom uplate donacije, novac dali i za rodne zalihe iako to nisu ni znali. Tako bi se 10 milijuna kuna,  trebalo uplatiti i Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba.


Komentari