Osnivači Algebre su hrvatski poduzetnici godine! Mnogo vremena potrošili su na popravak statusa tvrtke, ali i društva u cjelini

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Osnivači i suvlasnici Visokog učilišta Algebra Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković  i Mislav Balković, pobjednici su ovogodišnjeg izbora  Ernst & Younga (EY) za hrvatskog poduzetnika godine.

Radi se, kako je istaknuto na svečanosti proglašenja, o najvećoj i najbrže rastućoj privatnoj obrazovnoj organizaciji u Hrvatskoj, usmjerenoj na visoko obrazovanje preddiplomske i diplomske razine, cjeloživotno obrazovanje te korporativna školovanja. Uz to, u Algebri se bave i pripremom srednjoškolaca za maturu te digitalnim obrazovanjem učenika osnovnih škola. Aktivni su i na području obrazovnog konzaltinga te digitalnog izdavaštva. Kroz 21 godinu postojanja obrazovne programe raznih vrsta u Algebri je završilo više od 120.000 ljudi, a godišnje različite smjerove i studije upiše 15.000 polaznika svih dobnih skupina. Algebra je danas najznačajniji obrazovni partner kompanija kao što su Microsoft, Google, Oracle, Cisco, Adobe, Red Hat, VMware i mnoge druge, a ujedno je i istaknuta članica brojnih eminentnih akademskih inicijativa.

Primajući nagradu EY Poduzetnik godine Hrvoje Josip Balen rekao je da su mnogo vremena i energije potrošili na popravak statusa tvrtke, ali i društva u cjelini. Isto tako, naveo je i da su osjetili posljedice ovogodišnje pandemije, te da su ih u jednom trenutku obuzele crne slutnje.

“Drugi gledaju što radimo i onda nas pokušavaju kopirati i tako svi rastemo. Dolazimo iz sektora koji nije očekivano poduzetnički, mi smo obrazovni sektor, nastojimo da svi narastemo, da svi budemo bolji. Predani smo tome da izgradimo uspješan sustav kojim ćemo sudjelovati u stvaranju novih ideja, dodatnih vrijednosti i budućih stručnjaka na dobrobit svih nas. Hvala kolegama poduzetnicima na priznanju, koje će nam svakako poslužiti kao dodatna motivacija u danima koji dolaze”, rekao je Balen.

U ovogodišnjem izboru EY Poduzetnik godine sudjelovalo je 55 kandidata iz 40 tvrtki, a finalisti su, uz Algebru, bili i Nikica Gabrić – vlasnik Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, Anita Cvetić Oreščanin, Lidija Karaga i Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije, Gordan Lauc iz Genosa, Stjepan Šafran – vlasnik Metal Producta, te Matt Darko Sertić, vlasnik Applied Ceramicsa.


Ministar financija Zdravko Marić kazao je tijekom svečanosti da je kriza pokazala koliko je važno poduzetništvo i svi drugi oblici gospodarstva, ali i uloga države. Države koja, kako je rekao, mora biti spremna i pravovremeno reagirati ako dođe do ovakvih okolnosti, a što misli da je i pokazala.

“Vlada će nastojati u našim mogućnostima i kapacitetima i kroz fiskalnu politiku i kroz poreznu politiku, ali i kroz druge različite vidove neporeznog i administrativnog rasterećenja stimulirati uvjete koliko možemo, ali svi skupa moramo graditi bolju gospodarsku i društvenu budućnost”, rekao  je Marić.

Predsjednik izbornog žirija poduzetnik Emil Tedeschi kazao je da je pandemija neke od poduzetnika potpuno onemogućila u obavljanju djelatnosti za koju su se opredijelili i u koju su uložili značajan kapital. Danas je, rekao je, višom silom sve stavljeno pod upitnik održivosti. S druge strane, naglasio je i da većina poduzetnika ima mogućnost djelovanja, no da Covid-19 itekako mijenja poslovne modele, pristup tržištu, planiranje i način komunikacije. Ocijenio je da Hrvatska mora biti svjesna potencijala koju joj daju geografska pozicija i  prirodni resursi, te da naša država “može postati Kalifornija Europske unije.

Program EY Poduzetnik godine održava se u više od 60 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj je po prvi puta održan 2014. godine.

Komentari

loading...