Osam punih autobusa: Radnici Uljanika i 3. maja u Zagrebu, šalju jasnu poruku

Pixsell

Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika, kojima će se u Rijeci priključiti još deset autobusa s radnicima 3. maja, krenulo je u ponedjeljak ujutro put Zagreba, gdje će se u 11 sati na Markovom trgu održati veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj.

Procjenjuje se da će pred Banskim dvorima ostavku Uprave Uljanik grupe i isplatu srpanjskih plaća tražiti oko tisuću radnika. Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

“Prioritet je isplata plaće, ali i snažna potpora i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora prestati zazivati stečaj. Pozvat ćemo Vladu da se snažno koncentrira na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mjesta”, poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko novinarima u ponedjeljak ujutro prije odlaska u Zagreb, dodavši kako od premijera očekuje da se riješi, kako je rekao “ne samo srpanjska plaća već i program restrukturiranja koji je od iznimne važnosti za opstanak brodogradnje na obje lokacije, u Puli i Rijeci”.

Komentirajući neslužbenu informaciju kako bi srpanjska plaća za radnike Uljanik grupe mogla biti isplaćena putem kredita komercijalne banke, Šverko je istaknuo kako vjeruje da će se naći neko rješenje te kako “čim legne plaća na račun radnika, štrajk će se prekinuti”.

“Mi pušemo i na hladno, jer smo i dosad imali takvih neslužbenih, pa čak i službenih informacija, koje se u konačnici nisu obistinile. Kada legne plaća na račun naših radnika mi ćemo prekinuti štrajk”, kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko.

Što se tiče nastavka štrajka u Puli, sindikati su najavili kako će se štrajk u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta te neće biti prosvjeda po ulicama.

Radnici riječkoga Brodogradiilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su prošle srijede opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj.

(Hina)


Komentari