Organi preminule djevojčice mogli bi spasiti četiri druga dječja života! No, potrebna je suglasnost roditelja

S obzirom na specifičnost situacije Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, razmatraju formalno pravne mogućnosti za doniranje organa preminule dvoipolgodišnje djevojčice.

Njezini ograni mogli bi spasiti četiri druga dječja života, no da bi se donirali potrebna je suglasnost roditelja. Podsjetimo, roditelji se nalaze u istražnom zatvoru, a majku (24) sumnjiči se da je upravo ona nanijela djevojčici teške ozljede.

Slučaj je komentirao odvjetnik Krešimir Škarica.

“Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati “, kazao je Škarica u Dnevniku Nove TV.

Ističe i da je kod kažnjavanja roditelja vrlo važno utvrditi stupanj namjere.

“Ukoliko su roditelji postupali s namjerom da počine to djelo, odnosno da su pristali na tu posljedicu, onda će se raditi o ubojstvu, odnosno teškom ubojstvu. Oni su vjerojatno olako smatrali da do smrtne posljedice neće doći. Radi se o izuzetno brutalnom sustavu kažnjavanja koji je zapravo trebao biti spriječen i preveniran. Daljnji tijek istrage će svakako ustanoviti, a pogotovo obdukcijski nalaz, koliko su ozljede na djetetu stare. Jesu li kvalificirane na ispravan način i zašto, na koji način se to u ovoj fazi postupka toleriralo”, objašnjava Škarica i otkriva da postoji i mogućnost da se u kazneno djelo uključi oca i djelatnike Centra za socijalnu skrb.

“Nije mi jasno po kojim kriterijima i tko je taj koji je odlučio da će dijete u vrlo nježnim godinama iz jedne tople udomiteljske obitelji preseliti na lokaciju gdje nema elementarnih uvjeta za život”, zaključuje.

Komentari