OREŠKOVIĆEVA ŠALJIVA STRANA: U jednom danu čak tri svjetske provale!

Facebook

Predsjednik Vlade, Tihomir Orešković, obratio se u utorak hrvatskoj javnosti prezentacijom na EPH-ovoj konferenciji ‘Proračun zaokreta’, a usput je otkrio i svoju duhovitu stranu.

Premijer je na početku govorio o svojih prvih mjesec dana na čelu Vlade, a osvrnuo se na svoj odlazak u Kitzbuhel.

‘Tamo sam imao priliku predstaviti Hrvatsku i kao bivši investitor. Imao sam priliku predstaviti plan i ideje investitorima koji drže 80 posto hrvatskog duga za kojeg znamo da raste. Mogu reći da su na naše planove pozitivno reagirali. Htjeli su čuti plan i vidjeti je li se Vlada formirala. Sada čekaju proračun”, kazao je Orešković, i nastavio, ”Mogu reći što se vidjelo u Kitzbuhelu – oni koji prate vide neke promjene, a investitori su uvjereni da će se pokrenuti gospodarstvo i da će Vlada stvoriti pozitivnu klimu. Moramo pokazati da smo spremni ići u tom smijeru. Investitori su spremni kupovati naše obveznice”, priča Orešković.

”Europska komisija je rekla jasno koje promjene moramo uvesti s kojima ćemo pojačati gospodarsku klimu. Glavna poruka će se čuti ovaj petak pa ćemo čuti gdje je Hrvatska. Dobili smo dvojku što nije dobro. To je jasna poruka, upoznao sam Junckera i druge i dobio sam jasnu poruku. Više se očekuje od Hrvatske. Pokrenuli smo se, ali ne dovoljno brzo. Naše aktivnosti moramo općenito pojačati. Moramo pojačati suradnju sa susjedima”, rekao je premijer, prenosi N1.

Premijer investitor

Napomenuo je kako je na konferenciju zakasnio jer je imao sastanak s kineskom delegacijom,a tema tog razgovora bile su upravo investicije.

”Ja sam možda jedini premijer u regiji koji je i investitor, zato kad s njima pričam ja ih i razumijem”, rekao je on i poručio kako je on u investicijskom biznisu vidio sve. ”Oni koji su fanovi Clinta Eastwooda znat će – vidio sam good, bad i ugly”, kroz šalu će Orešković.

Naglasio je i kako je Hrvatska otvorena za investicije.

”Predstavio sam se u ime Hrvatske na CNN-u i BBC-u gdje prezentiram našu državu i stavove da smo otvoreni za biznis i da ćemo od naše strane dati sve od sebe kako povući te investicije”, kazao je premijer.

Dominirao u Londonu

Potom je komentirao jučerašnji odlazak na londonski forum.

”Moj prvi jezik je engleski pa sam u Londonu dominirao. Sad će svi misliti da svi Hrvati odlično pričaju engleski”, šaljivo će Orešković. Nastavio je u komičnom tonu poručivši kako je u Londonu dobio pozitivan Feedback. ”Tko ovdje prati ‘U zdrav mozak”, upitao je premijer okupljene pa kazao da je feedback bio: ”good, good, good’‘, priča premijer.

O susretu s Vujčićem

Kazo je kako se prilikom preuzimanja dužnosti susreo s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

”Guverner i ja smo se našli kad sam preuzeo funkciju kao mandatar. Razgovarali smo što bi trebali promijeniti da smanjimo dug i vrtili smo neke modele. Ovih 500 milijuna eura – ne sad da je to veliki broj nego je to poruka da Vlada ima koheziju i da ćemo vrlo brzo smanjiti dug”, priča Orešković,

”U DUUDI-ju imamo 30 milijardi eura. Tu ima svašta. Ima nekretnina – evo primjerice tamo gdje je moj stan je jedna dvorana od 40 kvadrata koja se raspada. I takvih ima 1.500 po cijeloj Hrvatskoj. Nisu produktivne i to se treba aktivirati. Imamo neiskorišteno zemljište. Može se investirati u turizam”, rekao je Orešković.

Napomenuo je kako je u vlasništvu države 1.300 firmi.

”Neke su strateške. Meni je HEP strateška firma. Ja bih volio znati šta to znači. Mislim da tu možemo imati regionalnu poziciju. Neke se firme trebaju restrukturirati, a neke privatizirati. Moramo naći dobrog partnera da pojača taj dio gospodarstva”, rekao je Orešković pa nastavio govoriti o HAC-u.

”Tu imamo dug 4,5 milijarde eura i ogromne kamate koje plaćamo i moramo to riješiti. Svima nam je jasno da ne idemo u koncesiju. Mislim da možemo iskoristiti drugi stup Mirovinskog fonda i investirati i pokrenuti reforme koje će dati dobar ‘return’ na tu investiciju koja će na kraju biti benefit za mirovine”, rekao je premijer.

Katastrofa je da se firma ne može pokrenuti ispod 30 dana

Još je jednom ponovio važnost malih i srednjih poduzetnika za gospodarski napredak zemlje.

”Srednji i mali poduzetnici vode rast i oni su bitni u svakoj državi. Saznao sam da ako dođete spremni s jednim planom u roku 14 dana možete krenuti. Mnogi ne dođu spremni pa im to traje 6 mjeseci. Meni je katastrofa da netko ne može pokrenuti novu firmu ispod 30 dana’‘, rekao je Orešković.

“Ja ću dodati u svoj ured CIO, chief integration officer, kad gledam europske fondove, tu se preklapaju druga ministarstva. Vlada će pomoći da možemo što prije iskoristiti te fondove, rekao je Orešković. S investitorima sam razgovarao kako je bitno da porezna politika bude stabilna. Parafiskalne namete moramo smanjiti. Cijela administracija nas može više koštati nego što smo dobili time”, kazao je Orešković.

“Vidjet ćete reforme, i u zdravstvu, tu trebamo uvesti promjene, u poljoprivredi imamo ogroman potencijal”, pridodaje premijer.

 


Komentari