OPREZNO! Znate li koliko vlaku treba da ga strojovođa zaustavi ako na pruzi ugleda vaše dijete, auto, životinju,…?

Facebook/HŽ Putnički prijevoz

 

Važno je istaknuti da je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke. Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok ne stignu blizu prijelaza.

Mnoga djeca na putu do škole moraju proći uz željezničku prugu ili preko nje. Zato iz HŽ Infrastrukture apeliraju na roditelje i nastavnike da djeci skreću pozornost na opasnosti koje prijete uz prugu.

Cilj je akcije “Vlak je uvijek brži” buđenje dječje svijesti o opasnostima te želja da razviju pravilan stav o vlastitoj odgovornosti i potrebi da oprez i sigurnost budu najvažniji dio njihova sudjelovanja u prometu.

Cilj je kod vozača probuditi svijest o vlastitoj odgovornosti i istaknuti potrebu poštivanja prometnih znakova i propisa. Naime, vozači stjecanjem vozačke dozvole nauče i sva pravila sigurnog prelaženja preko pruge, ali unatoč tome na križanjima cesta i pruga svake se godine događaju nesreće.

Međunarodne statistike pokazuju da su u čak 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju.

Treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima i uz poštivanje prometnih znakova te željezničke signalizacije.

Prije prelaska preko pruge obavezno treba stati. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

 

 


Komentari