OPREZ! U Hrvatsku bi mogao stići opasni virus koji je već u susjedstvu, evo kako se zaštititi!

Foto: Pexels

U susjedstvu se pojavio opasan virus, a izgledno je da bi mogao doći i u Hrvatsku. Virus Zapadnog Nila je potvrđen prošlog tjedna u Srbiji.

Oko svega oglasili su se i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Srećom, kod nas još nemamo detektiran slučaj, a nismo ga imali ni posljednje dvije sezone, ali rizik postoji kad god je sezona. Najčešće se pojavljuje u uvjetima visokih temperatura, a izgledi su veći ako je prethodno bilo dosta vlage”, rekla je Iva Pem Novosel iz HZJZ-a za Dnevnik Nove TV.

Virus Zapadnog Nila prenose komarci, tako da je najbolja zaštita ona od uboda komaraca.

Bolest Zapadnog Nila je vektorima prenosiva bolest, čiji je uzročnik virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica. Ptice su primarni rezervoari i glavni domaćini virusa. Virus se umnožava u pticama koje su glavni izvori infekcije. Na krajnje slučajne domaćine – ljude, kopitare ili druge sisavce, virus se prenosi ubodom zaraženog komarca (vektora). To su prvenstveno komarci roda Culex, (vrste Culex pipiens), a mogu ga iznimno prenijeti i druge vrste iz roda Aedes.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka kontaktom, piše HZJZ.

Infekcija VZN-a u ljudi nakon inkubacije od 2 do 6 dana (u rasponu od 2 do 14) najčešće prolazi bez simptoma ili asimptomatski (u približno 70 – 80 % slučajeva). U oko 20 – 30 % inficiranih manifestira se kao akutna sistemska febrilna bolest praćena povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, simptomima gastrointestinalnog sustava. Može se pojaviti prolazni makulopapulozni osip (u 25 – 50 % oboljelih).

Radi se o relativno blažem obliku bolesti koji se naziva groznica ZN-a, čiji simptomi nalik gripi traju od dva do pet dana. U manje od 1 % inficiranih može se razviti teži oblik bolesti uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima meningitisa/upale moždanih ovojnica, encefalitisa i vrlo rijetko akutne mlohave klijenuti. Pod povećanim su rizikom za razvoj težeg oblika bolesti starije osobe koje već imaju postojeću kroničnu bolest kao npr. kroničnu bubrežnu bolest, dijabetes, hipertenziju ili imunosuprimirane osobe (kao npr. transplantirani i sl.).

Oboljeli se liječe simptomatski i većina se dobro oporavi bez trajnih posljedica.

  • “Primjenjujte sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente u spreju na kožu (prema uputama proizvođača).
  • Zaštitite se odjećom dugih rukava i nogavica tijekom boravka na području s puno komaraca (osobito u sumrak).
  • Zaštitite prozore i vrata balkona ili terasa mrežama protiv insekata.
  • Koristite sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente za prostore
  • Boravite u klimatiziranim prostorima kada je moguće”, poručili su iz HZJZ-a.

Komentari