OPREZ! Imate atmosferski bojler u kući? Pripazite, taj bi uređaj mogao biti opasan po život!

Kod potrošača koji upotrebljavaju atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljičnim monoksidom, upozorili su danas Policijska uprava zagrebačka, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarska obrtnička zadruga na zajedničkoj konferenciji za javnost, javlja Večernji list.

Oni su, naime, počeli s distribucijom dopisa upozorenja i informativnog letka na adrese 80 tisuća potrošača koji imaju atmosferske bojlere, a tijekom sljedeće godine dimnjačari i monteri Gradske plinare Zagreb stavit će naljepnice upozorenja na sve bojlere.

Ugljični monoksid je plin bez boje, okusa i mirisa, zbog čega se naziva tihi ubojica. U zadnje četiri godine bilo je osam smrtnih slučajeva i 71 trovanje ugljičnim monoksidom – kazao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju PUZ-a.

Dubravko Duvančić, voditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb, objasnio je da su atmosferski bojleri opasni jer zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem su smješteni.

Žrtve trovanja monoksidom mlađe su osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture uporabe plina. Opasnost od trovanja porasla je nakon rekonstrukcijama stanova, gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija, čime se onemogućuje dotok zraka i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego prije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istodobni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora.

Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje jest zamijeniti atmosferske bojlere novima – kazao je Duvančić. Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge, istaknuo je da su mnogi vlasnici stanova, osobito oni u starim zgradama, obnovili svoje prostore, a da pritom nisu zamijenili atmosferski bojler niti su sanirali dimnjak.

Komentari

loading...