OPREZ, I ONI SU U PROMETU: Ova kontroverzna odluka, mogla bi vas uzrujati!

Photo:Patrik Macek/PIXSELL

Još od lipnja 2015. godine donosen je zakon koji kaže kako umirovljenici više ne moraju ići na obavezni liječnički pregled za vozačku dozvolu kada navrše 65-godinu.

Umirovljenici već više od pola godine ne moraju na obvezni liječnički pregled nakon što navrše 65 godina, a žele zadržati vozačku dozvolu. Zanimljivo je to što tako, bez kontrole, mogu za volan i u primjerice stotoj godini života. 

“Željelo se izbjeći nametanje financijskog tereta za tu dobnu skupinu vozača”, rekao je Robert Čop, iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, za RTL. Policija se nada da će pri uobičajenim pregledima, liječnici kod svojih starijih pacijenata uočiti lošiju motoriku i prijaviti je. “Bilo liječnik obiteljske medicine, bilo liječnik ili specijalist treba o tome obavijestiti policiju koja će onda vozača uputiti na izvanredni liječnički pregled”, dodao je Čop.

Mišljenje struke

Specijalist medicine rada Davor Kraljić pojasnio je kako onaj tko nema nikakvih ograničenja može voziti i sa 80 godina. “Onaj tko nema ograničenja od početka zapravo može voziti do 80. godine bez ikakvih pregleda”, kaže Kraljić.

“Pojavaljuje se zaboravljivost, skleroza, puno toga se može dogoditi”, upozorava Kraljić i dodaje kako, “Ne postoje nikakvi signifikantniji statistički podaci koji bi upućivali na neku izrazitu povećanu opasnost od takvih vozača”, kaže Kraljić.

Ako se već htjelo olakšati pritisak na umirovljeničke budžete, država je možda mogla pojeftiniti ili subvencionirati godišnji zdravstveni pregled starih vozača – a ne im omogućiti vožnju bez kontrole.

Iz Matice umirovljenika poručuju kako je oslanjanje na cinkarenje doktora suludo. “Liječnici poštujući svoju hipokratovu zakletvu ne žele odavati tajne pacijenata, međutim postavlja se pitanje ugrožavaju li takvim odlukama velik broj sudionika u prometu”, tvrdi Đurđica Novakocić iz Matice umirovljenika grada Zagreba.

 

Komentari