Opet se mijenjaju osobne iskaznice! Evo što morate znati…

Dolaze nam nove osobne iskaznice uz koje će biti omogućena elektronička identifikacija. Od sljedeće će tako godine Ministarstvo unutarnjih poslova početi s izdavanjem osobnih iskaznica čiji će se vizualni identitet opet promijeniti. Tako će osobne na sebi imati oznaku RH otisnutu u negativu u plavom pravokutniku i okruženu s dvanaest žutih zvjezdica.

Nove osobne iskaznice trebale bi biti sigurnosno poboljšane i na čipu će imati biometrijski identifikator u kojemu su pohranjeni prikaz lica i otisci kažiprsta lijeve i desne ruke vlasnika. Iz Ministarstva unutarnjih poslova potvrđuju kako se Programsko rješenje za pokretne uređaje putem kojih će osoba upravljati svojim podacima neće dodatno naplaćivati, prenosi Večernji list.

Građani će, nakon što u policiji fizički preuzmu iskaznicu i aktivacijske podatke, aktivirati pristup na odgovarajućem mrežnom mjestu za upravljanje elektroničkom osobnom iskaznicom.

Identifikacijski će certifikat imati i osobne iskaznice izdane mlađima od 18 godina, dok će i identifikacijski i potpisni certifikat (kakav i sada imamo) biti na osobnim iskaznicama čiji su vlasnici u dobi od 18 do 70 godina. I certifikati i osobne iskaznice vrijedit će pet godina, no izuzetak su osobe od 70 i više godina čije će osobne iskaznice vrijediti trajno (sada je ta granica na 65 godina), a koje će moći same odlučiti žele li iskaznice s certifikatima ili ne.

Također, spuštena je i dobna granica za one koji moraju imati osobnu iskaznicu. Riječ je o osobama s prebivalištem na području Hrvatske koje su napunile 16 godina, a sud im je u izvanparničnom postupku dopustio da sklope brak. Njihove će osobne imati i identifikacijski i potpisni certifikat, a bez obzira na to što su maloljetni, zahtjev za izradu ovog dokumenta podnosit će osobno. Postojeći zakon mijenja se zbog Uredbe EU koja se izravno primjenjuje u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine.

Sadađnji dokumenti vrijede do isteka navedenog na njima, a najdulje do 3. kolovoza 2031. godine, no oni od 70 i više godina moći će ih koristiti i dalje.

Komentari