ONKOLOZI UPOZORAVAJU: ‘Iduće godine nas čeka porast oboljelih od raka u uznapredovaloj fazi. Ne odgađajte preglede’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako službenih podataka još uvijek nema, udruge okupljene na platformi Onkologija.hr navode da je od početka pandemije od raka u Hrvatskoj umrlo 7000 ljudi. Makar taj broj ne odskače od uobičajene statistike, navodi Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr, posljedice epidemije vidjet će se iduće godine.

“Brojke će biti veće, a pojavit će se više novootkrivenih slučajeva karcinoma, i to u uznapredovaloj fazi. Preventivnih pregleda proteklih mjeseci gotovo da i nema, a ljudi općenito izbjegavaju ići doktoru jer se boje zaraze COVID- om”, kazao je Belina, prenosi 24sata.

Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da su zbog pandemije, koja je postala fokus u zdravstvu, onkološki pacijenti marginalizirani. Također, znatno je smanjen broj dijagnostičkih pretraga kojima se rano može detektirati neka maligna bolest. Primjerice, u bolnicama su u prvih šest mjeseci ove godine napravljene 15.443 kolonoskopije, za trećinu manje nego u istom razdoblju lani, kad ih je bilo 22.638, piše 24 sata.

Međutim, osim pandemije korona virusa, onkološki bolesnici moraju se nositi s još jednim problemom – neisporukom lijekova. Zbog toga se u pulskoj Općoj bolnici odgađaju kemoterapije i imunoterapije, kazala je tajnica pulske Udruge GEA, Kluba žena liječenih od karcinoma dojke, Loredana Šćulac.

Inače, Hrvatska je jedina članica Europske unije koja još nema nacionalnu strategiju borbe protiv raka, a sljedeće se godine, zbog situacije s epidemijom, očekuje još više novooboljelih od karcinoma, kao i više umrlih. Upozoravaju na to udruge okupljene na platformi Onkologija.hr i ističu da smo u 11 godina, koliko čekamo usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, zbog malignih bolesti izgubili grad veličine Splita.


Komentari