‘Ona je jecala od bolova’ Potresne ispovijesti roditelja čija su djeca preživjela sindrom od kojeg je nedavno umro dječak u Zagrebu

Izvor: Nova TV

Potresne ispovijesti dvije majke čija su djeca razvila MIS-C, pretjeranu imunološku reakciju na asimptomatski preboljenu koronu, donosi Provjereno večeras. Podsjećamo, od istog sindroma krajem siječnja preminuo je 11-godišnji dječak u Zagrebu. S ciljem daj javnost i roditelje bolje upoznaju s tim što se može dogoditi djeci oboljeloj od koronavirusa, ove dvije majke odlučile su stati pred kamere.

Majka djevojčice Eme, ispričala je kako njezinoj kćerki temperatura nije odlazila ni nakon lijekova za snižavanje, zbog čega se sumnjalo da djevojčica ima koronavirus, no nalaz je bio negativan. Emino stanje u međuvremenu postajalo je sve gore. Bolovi u trbuhu, proljev, malaksalost.

„Temperatura je samo krenula rasti, vrat joj se ukočio, nije se mogla okretati po krevetu, nije mogla spavati, ona je jecala od bolova“, prisjeća se njezina majka. Na zaraznoj su posumnjali na streptokok, dali antibiotike i poslali ih kući, ali Emi je iz sata u sat postajalo sve gore i gore.

„Vidjela sam da se gasi. Svakom minutom se njoj pogoršava, a ti joj ne možeš pomoći. U jednom me trenutku pitala hoće li ona to preživjeti. Ja sam se počela tresti, nisam znala što da radim“, priča mama Tena.

Kada se nakon svih simptoma počeo pojavljivati i osip, a uši postale ljubičaste, Emu su ponovno odveli u bolnicu.

„Osip je izbijao oko očiju, usta, nije mogla hodati jer je bila slaba i doktor je odmah rekao da ona mora ostati na liječenju“, priča Emina majka.

Trenuci u kojima je čekala da joj objasne što se događa bili su, kaže, najdulji i najteži u njezinom životu, a onda je liječnica počela nabrajati: nizak tlak, dopamin za dizanje tlaka, sepsa, uvođenje centralnog katetera… Bojala se u kakvom će stanju zateći Emu, a prizor kada je konačno ušla u sobu gdje joj dijete, prikopčano na aparate, spava sa širom otvorenim očima, urezao joj se, kaže, u pamćenje.

160 kilometara dalje, na riječkoj Kantridi, Jasminka je gledala isti prizor kao i Tena. Liječnici oko kreveta u kojem leži ono najvrijednije što ima, njezino dijete. Možda je meningitis, možda Kawasaki, možda je adenovirus, možda entereovirus… Sreća u nesreći bila je ta da je Jasminkina prijateljica u Londonu dio covid tima koji se susreo s puno ovakve djece i dijagnoza je, nakon majčinog inzistiranja da se dječaku napravi antigenski test na koronu, konačno postavljena – MIS-C.


Komentari