‘On i njegova ljubljenica Milanka Opačić’ Predsjedniku nije ostala dužna, evo što mu sve poručuje i zamjera

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Sanja Sarnavka iz udruge Solidarna i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava komentirala je današnji napad predsjednika Zorana Milanovića na udrugu B.a.b.e. nakon što su priopćenjem ‘Predsjedniče, sramite se’ reagirale na njegove komentare o spolnom uznemiravanju u Hrvatskoj.

Milanović je na svom Facebook profilu napisao kako su osude njegovog stava stigle od “udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E.”, čije su predstavnice zaboravile da je uvijek spreman reći ono u što je uvjeren te da “u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodi ono o čemu oni uglavnom samo galame”. Dodao je još da “njihova prigodna buka žrtvama spolnog uznemiravanja ili ne donosi ništa ili ponekad šteti” kao i da “treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu nasilnike, no da nam ne trebaju dogme udruga koje ne dopuštaju razmišljanje drugačije od njihovog”.

Sarnavka je za Dnevno.hr rekla da je način na koji Milanović komunicira katastrofa, on je predsjednik na poziciji moći.

“Traži da ima pravo nešto reći, a uskraćuje pravo da netko komentira njegove izjave. On govori za čitavu Republiku Hrvatsku, a mi ne smijemo reći što mislimo o njegovom stavu. To je prva svinjarija. Nadalje, već drugi put ponavlja da je ime B.a.B.e. glupo, to pokazuje da ni o čemu nema blage veze. B.a.b.e. su dobile priznanje od tvrtke ‘Nomen est omen’ kao genijalno ime jer se na engleskom čita ‘bejb’, a na hrvatskom babe. Drugo, kod nas ionako svi za žene koje im se ne sviđaju kažu ‘Ma to je ona baba’. Dakle, ime je svakako dobro promišljeno”, govori Sarnavka.

Dodaje, reći da je više napravio od jedne organizacije je također sramotno.

“On i njegova ljubljenica Milanka Opačić držali su u ladici Istanbulsku konvenciju, to im je bila glupost i nije im se time dalo baviti, pa se Andrej Plenković morao boriti da bude ratificirana. I on je imao svoje razloge jer Marija Pejčinović ne bi imala šanse postati Glavna tajnica Vijeća Europe. Jer, Istanbulska konvencija je konvencija Vijeća Europe, to su političke igre. On za žene nije napravio ništa kao predsjednik Vlade. Tužan je to način komunikacije, naprosto treba preživjeti njegovo predsjednikovanje i ne obazirati se puno na to što govori, stil je potpuno neprimjeren poziciji koju obnaša”, tvrdi Sarnavka.

Njegova je komunikacija ispod svakog nivoa, kaže, te napominje da se s njim mogu slagati i biti na pola puta u stavovima, međutim, komunicira li tako predsjednik jedne države?

“Trebao je reći ‘Dođite k meni pa ćemo razgovarati i vidjeti u čemu je problem, jesam li ja u krivu ili sam dijelom u pravu’. No, on ne razumije, a malo je prestar da mu se objašnjava što je rodno uvjetovano nasilje. Način na koji on govori o tim glumicama je takav da ih veže uz krevete. Cijelo vrijeme priča kao da je u birtiji sa svojim dečkima, a ne kao predsjednik koji daje izjave za javnost. Znate da je i danas filmska industrija u rukama muškaraca, uvijek je pozicija moći bila ta koja određuje, bila ti glumica koja puno zarađuje ili radnica koju poslovođa maltretira. On, kada ga uhvati napad logoreje, ne zna što govori tako da su jučer bili i viljuškari spomenuti”, zaključila je.


Komentari