Ograničit će se okupljanja i skratiti radno vrijeme kafića? Capak otkrio koje bi nas nove mjere mogle zadesiti

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je održan sastanak čelnika Nacionalnog stožera i predstavnika Vlade, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dao je izjavu za medije.

Sastanak Vlade i Stožera održan je na dan kada su četiri županije zabilježile rekordan broj zaraženih, a dvije su županije oborile vlastiti rekord broja smrtnih slučajeva, javlja N1.

Capak je nakon sastanka kazao da je Hrvatska na vrlo visokom mjestu među europskim zemljama s visokom incidencijom, a od nas je zasad gore samo pet zemalja.

“Imamo visoke brojke. Činjenica je da te brojke stagniraju, ali na jednoj visokoj razini. Epidemiološki gledano možemo reći da imamo jednu od najviših incidencija u Europi, na 23. mjestu smo na listi zemalja EU po incidenciji. Još uvijek je pet zemalja koje imaju lošiju incidenciju od nas, a među njima je i susjedna Slovenija. Što se tiče mortaliteta, tu smo na 13. mjestu u EU, s 282 smrti na milijun stanovnika, a što se tiče rasta, ove dnevne skokove koje imamo pokušavamo izravnati s tjednim prosjecima.

Možemo reći da je u ovom zadnjem tjednu porast u odnosu na prethodni bio 7,7 posto dok je u onom prethodnom u odnosu na onaj tjedan prije bio 4,4 posto. Dakle, skoro dvostruki je porast, s čime ne možemo biti zadovoljni. Imamo dvije županije koje imaju izrazito visoku incidenciju na sjeveru zemlje, a prosjek incidencije u ovom trenutku za Hrvatsku je viši od 800″, kazao je.


Rekao je da su mjere u brojnim županijama strože od onih koje se odnose na nacionalnu razinu.

“Već sad imamo 10-ak županija koje su donije strože mjere, a Nacionalni stožer im je to odobrio. Oni su predložili strože mjere nego što su na nacionalnoj razini i Nacionalni stožer je to odobrio. Ono što je sadržaj tih pooštravanja mjera o kojima se razgovara je dodatno ograničavanje broja sudionika na različitim okupljanjima i skraćivanje radnog vremena ugostiteljstva i obvezivanje poslodavaca na rad od kuće gdje je to moguće, rad u smjenama A i B i smanjenje mobilnosti u javnom prijevozu”, rekao je.

Komentari

loading...