Ograničava se kretanje starijih osoba: Građani i dalje ne poštuju mjere o samoizolaciji

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je nove ovlasti. U sklopu njih ograničit će kretanje starijih osoba.

“Nacionalni stožer civilne zaštite od danas ima veće ovlasti, što znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada – aktivirat ćemo sve stožere civilne zaštite na svim razinama, uključujući i lokalne, tako da se odmah provode odluke. Jedna od prvih je odluka kojom ćemo ograničiti kretanje starijih osoba, da ne napuštaju svoje domove, s tim krećemo odmah”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

“Pojačat ćemo kontrolu samoizolacije – do danas smo primili 533 dojave, od kojih su utvrđene kao istinite njih 93 i prekršitelji će biti sankcionirani”, kaže Božinović.

Naglasio je i kako ekonomske aktivnosti države ne smiju stati, moraju se odvijati da se ne širi virus, ali moraju funkcionirati.

“Omogućili smo da teče prijevoz roba, 562 kamiona su prošla hrvatsku granicu, uspostavljeno je 14 konvoja. S te strane nema razloga za brigu, osim u dijelu gdje moramo zaštititi starije da zdravstveni sustav ne bude ugrožen. Tijekom dana ćemo zatvoriti 27 pograničnih prijelaza sa Slovenijom”, zaključio je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako vode računa o izolacijama i karantenama, poduzimaju važne mjere i apeliraju na ljude da se odgovornije ponašaju.

“Putem Crvenog križa i svih ostalih organizacija koje se žele pridružiti organiziramo da se svim slabima osigura dostava lijekova u njihove domove. Moramo srediti i dostavu hrane i ostalih živežnih namirnica”, poručio je Beroš.


Komentari