Oglasio se i HND: ‘Novinari su prekršili Kodeks časti neprofesionalnim izvještavanjem!’

Patrik Macek/PIXSELL

Osuda senzacionalističkih priloga prilikom neprofesionalnog izvještavanja.

Pisali smo o kršenju Kodeksa časti hrvatskih novinara u slučaju izvještavanja o ubojstvu Kristine Krupljan. Tim povodom sada se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo koje oštro osuđuje ponašanje medija i portala te neprofesionalne priloge pune senzacionalizma.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

“Više hrvatskih medija objavilo je proteklih dana novinarske priloge povodom ubojstva 18-godišnje Zagrepčanke Kristine Krupljan kršeći Kodeks časti hrvatskih novinara i temeljne profesionalne standarde.


Krajnje je neprimjereno i neodgovorno objavljivati priloge pune senzacionalističkih informacija, pa čak i nagađanja, realno potpuno nebitnih za sam događaj. Istovremeno takvi medijski sadržaji dodatno traumatiziraju obitelj žrtve a niti na koji način ne služe potpunijem informiranju niti javnom interesu.

Zadaća profesionalno odgovornih novinara i medija jest da izvještavaju na temelju ključnih činjenica stavljajući ih u ispravan kontekst. Također, zadaća je novinara i medija da preventivno djeluju uporno ukazujući na pogreške u sustavu koje omogućavaju tragediju poput ove, pokušavajući utjecati da se te pogreške isprave.

U konkretnom slučaju (kao i u mnogim ranijim slučajevima koji su završili tragično), od javnog interesa bilo bi preispitivanje konkretne odgovornosti pojedinaca i institucija za činjenicu da je osvjedočeni nasilnik koji je već ranije teško ozlijedio žrtvu pa čak i usmrtio pješaka automobilom, uopće bio na slobodi i mogao počiniti zločin. Time bi se pokazalo poštovanje prema ovoj i svim ranijim žrtvama sličnih zločina i pomoglo da ih u budućnosti bude manje.

Objavljivanjem senzacionalističkih opisa tragedije i izjava koje nemaju nikakvu stvarnu informativnu vrijednost samo se dodatno unižava novinarska struka i potiču negativne emocije.

HND se zalaže za poštivanje etičkih i profesionalnih načela. Ujedno podsjećamo kako je Novinarsko vijeće časti jedino aktivno samoregulatorno tijelo u hrvatskom novinarstvu te da i svaki građanin može tom tijelu prijaviti sumnju u kršenje Kodeksa časti hrvatskih novinara.”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Saša Leković ispred izvršnog odbora HND – a.

>>>‘OVO JE MASAKRIRANJE ŽRTVE’: Gnjusno lešinarenje građana i medija prevršilo svaku mjeru!

Komentari