Održano predstavljanje ‘Plavog projekta’ na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu

FOTO: Press

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu također će biti opremljen Edukacijski centar o zaštićenim morskim životinjama i društveno korisnom učenju kako bi studenti imali adekvatan prostor u kojemu mogu održavati edukacije te tako nastaviti s građanskim angažmanom u području zaštite morskih životinja.

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje projekta ‘Plavi projekt- doprinos razvoju programa društveno korisnog učenja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu’  koji je započeo u travnju 2018.

Svrha projekta je dati priliku studentima veterine za angažman u društveno korisnim projektima očuvanja morskog okoliša. Kroz projekte u sklopu nastave, a u suradnji s organizacijama civilnoga društva studenti detektiraju potrebe zajednice i kroz kolegije izrađuju potencijalna rješenja – projekte kroz koje će se angažirati u lokalnoj zajednici.

U sklopu ovog konkretnog projekta detektirane su teme koje su zanimljive studentima, a donijet će korist zajednici kroz edukaciju o metodama praćenja populacija i liječenja zaštićenih morskih životinja, morskih kornjača i dupina.

Terenski rad tijekom projekta odvijat će se u Morskom obrazovnom centru – Aquarium Pula te na Murteru. Pulski dio edukacija bit će fokusiran na morske kornjače te će studenti u teoretskom i praktičnom dijelu proći gradivo izrade protokola praćenja i spašavanja morskih zaštićenih životinja do praktične primjene prilikom isplova morskim brodicama. Nakon edukacije osmislit će konkretne projekte primjenjive u zajednici  i provesti ih u djelo na području Istarske županije.

Na radionicama u Murteru studentski će se fokusirati na dupine, i educirati se o izradi protokola za praćenje, bilježenju pojavnosti zaštićenih morskih životinja – datum, vrijeme, zemljopisna pozicija, broj životinja, dobne kategorije, meteorološkim uvjetima i ljudskom utjecaju (pomorski promet, turistička i ribarska djelatnost), osnovama fotografiranja zaštićenih morskih životinjskih vrsta te opisu prijetnji tijekom boravka u prirodi i slično. Nakon edukacija, studenti će  također osmisliti projekte za stanovništvo obalnih i otočnih zajednica na cijelom području hrvatske strane Jadrana te ih odraditi u suradnji s lokalnim udrugama, školama i sličnim ustanovama.

Partneri na ovom projektu omogućit će studentima potpuno novi pristup učenju od onoga na koji su navikli, te time potaknuti njihovo aktivno i svrhovito sudjelovanje u životu lokalne zajednice svojim stručnim doprinosom.

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu također će biti opremljen Edukacijski centar o zaštićenim morskim životinjama i društveno korisnom učenju kako bi studenti imali adekvatan prostor u kojemu mogu održavati edukacije te tako nastaviti s građanskim angažmanom u području zaštite morskih životinja.

Projekt traje 18 mjeseci (do listopada 2019.), sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 854.018, 21 Kn, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.004.727,31 Kn. Nositelj projekta je Udruga Argonauta iz Murtera, a partneri na projektu su Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Morski obrazovni centar Pula. Projekt se provodi na području Šibensko- kninske, Zagrebačke i Istarske županije.

Komentari