Odluka je pala: Načelnica Lovreća ostaje bez funkcije i stana u Zagrebu

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Anita Nosić, mlada HDZ-ova načelnica Općine Lovreć koja je preko Agencije za pravni promet i posredovnje nekretninama (APN) uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu morat će vratiti 72.000 eura, potvrdili su za Jutarnji list u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Dnevnik navodi da je Nosić, iako živi u obiteljskoj kući u Lovreću, ipak prijavila prebivalište na adresi u Zagrebu i to 10. prosinca 2018. više od godinu dana pošto je s HPB-om potpisala ugovor o kreditu. Prema Zakonu o lokalnim izborima, tim je danom izgubila i mandat načelnice. To znači da će, uz novac, morati vratiti i mandat, a riskira i kaznenu prijavu jer je već više od godinu dana nezakonito načelnica.

No, ni to nije sve. Naime, u registru birača ona je i dalje upisana u Lovreću, ističe Jutarnji.

Ministarstvo graditeljstva dalo je nalog APN -u da obavijesti banku da se sredstva odobrena za subvenciju kredita ne koriste u skladu sa zakonom i ugovorom o subvencioniranju kredita, a banka je onda dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati, kažu u resornome Ministarstvu.

Banka će, dakle, naplatiti cijeli iznos preostale glavnice od 72.000 eura, a potom će dosad isplaćenu subvenciju u iznosu od 46.000 kuna u roku od mjesec dana vratiti u državni proračun. Ako ne plati taj iznos, banka će joj oduzeti stan koji se nalazi u Ulici Marije Radić u naselju Špansko.

Jutarnji podsjeća da je Nosić jedna od četiri žene zbog kojih je državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i njegova brata pod sumnjom da su im nezakonito presretali komunikaciju. No, na kraju su odustali od optužnice jer se nijedna od tih žena nije smatrala oštećenom, donosi Jutarnji list.


Komentari