ODLUČENO JE Skupština HGK izabrala predsjednika: ‘Pokazao sam da smo sposobni i spremni’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Između tri kandidata za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) na čelu ipak i dalje ostaje Luka Burilović.

Skupština HGK dala mu je novi četverogodišnji mandat. Odlučivali su između tri kandidata – Luke Burilovića, Dražena Oreščanina i Marina Lovrovića.

Skupštinu HGK čine 93 člana, glasovanju je pristupilo njih 90, a Burilović je pobijedio u prvom krugu sa 67 glasova. Dražen Oreščanin je osvojio 21 glas, a Marin Lovrović jedan, dok je jedan listić bio je nevažeći.

Sedam dana natječaja

Upravni odbor HGK je 21. rujna raspisao javni poziv za izbor predsjednika HGK za četverogodišnje mandatno razdoblje 2022. do 2026., a natječaj je bio otvoren sedam dana.

Burilović, koji je po treći put izabran za predsjednika HGK, izjavio je da se u idućem mandatu želi posvetiti reformi Komore kako bi postala manja, brža, učinkovitija i potpuno digitalizirana u korist cjelokupnog gospodarstva.

“Ovaj četverogodišnji mandat želim posvetiti tome da HGK postane manja, brža, učinkovitija, potpuno digitalizirana. Komora koja će biti na ponos gospodarstva, kao partner Vladi, ali kada to bude potrebno i korektiv. pritom uvijek uvažavajući njezinu neovisnost”, istaknuo je Burilović u izjavi novinarima nakon Skupštine.

Burilović je zahvalio članovima Skupštine što su prepoznali njegov program, a time i minuli rad, te mu treći put zaredom dali legitimitet da vodi HGK.

Dodatno smanjivanje broja ljudi

“Pred nama je zahtjevno razdoblje za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, koje će biti obilježeno nikad većim dostupnim sredstvima iz fondova EU, ulaskom u šengenski prostor te uvođenjem eura. Navedeno zahtjeva snažnu Komoru koja će u svakom trenutku moći sjesti, razgovarati s donosiocima odluka i utjecati na to da rade u korist poduzetnika i cijelog gospodarstva”, kazao je Burilović.

Podsjetio je kako u saborskoj proceduri prijedlog novog Zakona o HKG, koji među ostalim predviđa ukidanje plaćanja obvezne članarine za 96 posto tvrtki, što Komori uzima nekih 40 posto prihoda.

To znači i dodatno smanjivanje broja ljudi, poručio je Burilović, dodavši da je spreman suočiti se sa svim izazovima i provesti potpunu reformu Komore.

“Sa svojim suradnicima sam u proteklom razdoblju pokazao da smo sposobni i spremni donositi i provoditi teške odluke i tako će biti i ubuduće. Znam sve o ovoj kući i kako ju provesti kroz proces koji je pred nama, a da mi pritom samostalnost i neovisnost Komore i dalje budu imperativ”, rekao je Burilović,

Luka Burilović došao je na čelno mjesto Komore 1. travnja 2014. godine, dok je drugi put za predsjednika izabran u siječnju 2018.

‘Izbor između dva različita pristupa’

Oreščanin je nakon Skupštine kazao kako “mi ipak živimo u Hrvatskoj i stvari koje su postavljene zadnjih 30-ak godina nije lako promijeniti u samo dva tjedna koliko su trajali izbori”.

“Ovo je bio izbor između dva potpuno različita pristupa vođenju HGK. Ja sam se zalagao da to bude neovisna Komora poduzetnika za poduzetnike i drago mi je da je dobar dio članova Skupštine to prepoznao”, kazao je te dodao kako vjeruje da će Burilović napraviti reforme koje je obećao i koje članice Komore od njega očekuju.

Rekao je kako su njegove kritike na račun HGK uvijek bile konstruktivne i takve će biti i nadalje. Od Komore očekuje da se transformira i reformira kao i da povrati ugled među članovima.

Ponovio je kako HGK mora biti neovisna institucija građanskog društva, koju će voditi poduzetnici i koja neće biti pod utjecajem politike, što je bila i poruka njegove kandidature.


Komentari