ODLIČNA VIJEST! Povrat poreza kreće već idućeg ponedjeljka, a po prvi put će ga dobiti i mlađi od 30 godina

Davor Puklavec/PIXSELL

Iako se dosad isplaćivao u kolovozu, ove godine isplata poreza krenut će već 10. svibnja, šest dana uoči lokalnih izbora.

Najbolje će proći mladi zbog zakonske izmjene prema kojoj je osobama do 30 godina umanjena obveza plaćanja poreza na dohodak. Mladi do 25 godina ostvaruju pravo na povrat poreza i prireza u 100-postotnom iznosu, dok oni u dobi od 26 do 30 godina dobivaju polovinu iznosa.

“Ove godine će po prvi puta temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života s osnove umanjenja poreza na dohodak obračunatog na plaću, a slijedom izmjena u okviru 4. kruga porezne reforme s primjenom od 1. siječnja 2020. kojima je cilj smanjenje poreznog opterećenja rada te stvaranje poticajnog okruženja za mlade kroz povećanje plaća. Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100% umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50% umanjenja porezne obveze”, stoji u priopćenju Porezne uprave.

Rješenja o povratu poreza koja idu poštom puštena su danas

“Obavijest o izdanim privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2020. građani su počeli dobivati od 27. travnja 2021. u svoje osobne korisničke pretince putem sustava eGrađani, a danas je Porezna uprava putem Hrvatske pošte d.d. započela s fizičkom otpremom 48.586 navedenih rješenja. Do kraja ovoga tjedna planirana je otprema oko 175 tisuća privremenih poreznih rješenja, s time da će prve isplate povrata poreza na dohodak krenuti u ponedjeljak 10. svibnja 2021.”, napominju iz Porezne.

Gotovina ili tekući/žiro račun?

“Udio povrata poreza i prireza porezu na dohodak za mlade unutar posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2020. godinu iznosi gotovo 40% u odnosu na ukupan iznos povrata poreza i prireza porezu na dohodak za sve porezne obveznike – građane u posebnom postupku.

​Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke. Iznimno, povrat više uplaćenog poreza i prireza isplatit će se u gotovom novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun”,  stoji u priopćenju.


Komentari